Τις δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας μέσω νέων προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απαρίθμησε σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Η αναθέρμανση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και η παράλληλη τόνωση της απασχόλησης, με αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους πολίτες, είναι στην κορυφή των πολιτικών προτεραιοτήτων και στόχων της Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Προσανατολισμός μας είναι, η ανάπτυξη και η στήριξη της απασχόλησης, η οποία θα έρθει μέσα και από την ενδυνάμωση της παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά».
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην Ενίσχυση των Δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας. Η υποβολή των προτάσεων (στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων) ξεκινά από σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου και η προθεσμία εκπνέει στις 14 Ιουνίου 2019, ενώ η συνολική χρηματοδότηση είναι της τάξης των 7,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – έτους 2019. Η υποβολή προτάσεων ξεκινάει στις 9 Απριλίου 2019 και λήγει στις 17 Ιουνίου 2019, με χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό προκηρύσσεται για δεύτερη φορά, αφού ήδη ο πρώτος κύκλος του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Εννέα επενδυτικά σχέδια αξίας 982.311 ευρώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2018.
«Μέσα σε χρόνο ρεκόρ (σχεδόν σε 80 ημέρες) εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης τους -αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχός και η αξιολόγησή τους- και πλέον υλοποιούνται. Αυτό το πλαίσιο, αυτή η ταχύτητα διεκπεραίωσης κυριαρχεί και στις προσκλήσεις που σήμερα σας παρουσιάζουμε, αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν» τόνισε ο Περιφερειάρχης και διαβεβαίωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αξιοπιστία, διαφάνεια και ταχύτητα θα ολοκληρώνει τις διαδικασίες ένταξης και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν».
Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) ώστε ν’ αποτελέσει Φορέα Διαχείρισης πόρων στη Δυτική Ελλάδα που ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την υπογραφή της συμφωνίας έχουμε την προδημοσίευση της δράσης «Ενίσχυση των πράσινων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ανακύκλωσης». Αντίστοιχα, η Ειδική Υπηρεσία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ, έχουν προγραμματίσει τα επόμενα βήματα και κυρίως την έκδοση των επόμενων προσκλήσεων που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.
Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας παρουσίασε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, περιέγραψε το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας προ-θερμοκοιτίδας στον τομέα της αγροδιατροφής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AGROINNOECO. Σκοπός είναι να αναδειχθούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στο τομέα της αγροδιατροφής από νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι μέσω μιας διαδικασίας εκπαίδευσης και δικτύωσης θα υποστηριχθούν προκειμένου να ετοιμάσουν βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα. Προηγήθηκε διαγωνισμός καινοτόμων ιδεών ταυτόχρονα σε Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα (Δυτική Ελλάδα), στις περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο AGROINNOECO.
Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της προ-θερμοκοιτίδας θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά σχέδια της Δυτικής Ελλάδας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου στο χώρο του ROYAL Theater, στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας «Patras IQ 2019». Εκεί θα βραβευθούν οι καλύτερες προτάσεις.
Το έργο αποτελεί μια συνεργασία τεσσάρων χωρών (Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Κύπρου) με συντονιστή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας. Από τη Δυτική Ελλάδα συμμετέχουν το Επιμελητήριο Αχαΐας και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, από την Κύπρο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, από την Βουλγαρία το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σόφιας, από την Αλβανία το Πανεπιστήμιο των Τιράνων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τιράνων. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 905.332 ευρώ.
Εξάλλου, η Περιφέρεια μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ηγείται ενός ακόμη εταιρικού σχήματος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», του έργου EGOV_INNO, που αφορά στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Μέσω του έργου αυτού, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών και εργαλείων για τα επόμενα χρόνια στην Περιφέρεια με έμφαση στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες.
Προσκλήσεις για πάνω από 650 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας
Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστις Σταθοπούλου, με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Υπάρχουν τέσσερις ενεργές προσκλήσεις. Με κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του Περιφερειακού Προγράμματος 2014-2020, θα χρηματοδοτήσουμε 100 νέες επιχειρήσεις και 200 υφιστάμενες μ’ έναν προϋπολογισμό ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ είπε η κ. Σταθοπούλου και πρόσθεσε: «Προγραμματίζουμε μελλοντικές προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση άλλων 130 νέων επιχειρήσεων και 220 υφισταμένων στους τομείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στη μεταποίηση, την καινοτομική επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ». Επίσης, χρηματοδοτούνται 135 νέες τουριστικές επιχειρήσεις και 9 υφιστάμενες «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις μέσω της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ και του ΕΦΕΠΑΕ.
Συντονισμένες προσπάθειες γίνονται και στο πλαίσιο της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη που έχει εντάξει ένα μεγάλο αριθμό έργων όπου συνεργάζονται επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς: 11 έργα στον τομέα μικροηλεκτρονικής και προηγμένων υλικών προϋπολογισμού ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, 7 έργα στις ενεργειακές εφαρμογές 1,8 εκατ. ευρώ, 16 έργα στην αγροδιατροφή με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ και 16 έργα εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.
Ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Τζομάκας υπογράμμισε τη σημασία λειτουργίας των ευρωπαϊκών έργων και συνεργασιών με σκοπό την υποστήριξη της στρατηγικής λήψης αποφάσεων της Περιφέρειας μέσα από πρακτικές άλλων φορέων στο εξωτερικό, αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία για την ευνοϊκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. «Εκτός από τη δυνατότητά τους να αντλούν πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ειδικών εργαλείων που μειώνουν το κόστος χρήσης χρήματος, όπως αυτό της εκχώρησης χρηματοδότησης στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, με το οποίο η επιχείρηση είτε έχει φθηνό κεφάλαιο κίνησης είτε προχρηματοδότηση για την έναρξη της επιχείρησης» ανέφερε.
Μνημόνιο συνεργασίας για τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό
Ο κ. Καρπέτας εξάλλου αναφέρθηκε και στον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό (Εscrow Αccount), ένα μηχανισμό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Τις επόμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης ΔΕ θα είναι σε θέση να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε όλοι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του εργαλείου.
Η σύσταση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάστηκε με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη διευκόλυνση των Δικαιούχων. Η χρήση του από τους Δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων δεν είναι υποχρεωτική. Ο κάθε Δικαιούχος δύναται είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης.