Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου

Τέλος του 2020 μέρος του παλιού νοσοκομείου θα είναι ξανά σε χρήση
Πιθανόν νέα χρηματοδότηση από το ΠΔΕ εντός του 2019 για την αξιοποίηση του υπολοίπου

Μέρος του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου μπαίνει πλέον σε τροχιά επαναχρησιμοποίησης με τη στέγαση εκεί υγειονομικών υπηρεσιών και άλλων κοινωνικών δομών, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Περιφέρειας, στο Αγρίνιο.

Η Περιφέρεια προχωρά στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για την αναδιαμόρφωση των χώρων του παλαιού Νοσοκομείου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο διαγωνισμός του έργου αναμένεται να βγει σε περίπου τρεις μήνες μήνες από σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων μέρος του παλιού νοσοκομείου θα μπορεί περίπου στα τέλη του 2020 να στεγάσει υπηρεσίες σχετικές με την υγεία. Το έργο προβλέπει την Αναδιαμόρφωση τμημάτων κτιρίων Α, Β και Γ του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΥΥ (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Α΄ όροφος Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Ξενώνα ατόμων με ψυχικές νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (Κτίριο Β) και σε χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ (Κτίριο Γ).

Το παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου, είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από δώδεκα κτίρια και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 17,6 στρεμμάτων. Η μεταφορά των υπηρεσιών υγείας στο νέο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και τη λεηλασία των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών. Η επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων και η χωροθέτηση σε αυτά νέων υπηρεσιών, εκτός από την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, θα προσφέρει και την επανένταξη του χώρου στη ζωή της πόλης.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Αγρίνιο συμμετείχαν ακόμη ο Υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρίνιου Ανδρέας Τσώλης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μ. Ζαμπάρας ανέφερε πως στόχος είναι το υπόλοιπο μέρος του κτιρίου να λάβει χρηματοδότηση εντός του 2019 πάλι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με σκοπό να προχωρήσει η αξιοποίηση και των υπόλοιπων χώρων του παλιού νοσοκομείου για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και άλλων δομών και υπηρεσιών σχετικές με την υγεία. Στόχος ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Ζαμπάρας είναι παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών στο ένα μέρος των εγκαταστάσεων να τρέχουν οι διαδικασίες για τη χρημαδότηση και την ωρίμανση της πρότασης για την αξιοποίηση των υπολοίπων χώρων του παλιού νοσοκομείου. “Σήμερα γίνεται ένα βήμα για την αξιοποίηση έστω μέρους του παλιού νοσοκομείου, τόνισε όμως πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε και σχεδόν είχε γκετοποιηθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Ζαμπάρας και τόνισε ότι με τις δομές που θα λειτουργήσουν στο παλιό νοσοκομείο καθημερινά θα υπάρχει μια κίνηση από 200 άτομα τουλάχιστον άτομα στο χώρο.

«Φιλοδοξούμε μέσα απ’ αυτήν την ολοκληρωμένη παρέμβαση να παραδώσουμε ένα κτίριο – στολίδι στην πόλη του Αγρινίου. Και ένα κτίριο που θ’ αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Με καλό συντονισμό, με καλή συνεργασία και κοινούς στόχους κάνουμε βήματα μπροστά και αλλάζουμε την εικόνα της Περιφέρειας. Ανοίγουμε δρόμους σε κάθε τομέα πολιτικής, σε κάθε τομέα έργου. Και έτσι θα συνεχίσουμε» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και επεσήμανε:
«Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι νοιαζόμαστε. Ότι δεν μένουμε απαθείς ή αδρανείς. Δεν σηκώνουμε ψηλά τα χέρια όταν υπάρχουν γύρω μας ζητήματα που κάνουν προβληματική την καθημερινότητα μας. Δεν προσπερνάμε προβλήματα και διεκδικήσεις της περιοχής, ανεξαρτήτως αν ανήκουν ή όχι στον στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας».