Οι δανειστές θέλουν 120 δόσεις μόνο για τα Ταμεία

Σκωτσέζικο ντους για την κυβέρνηση από τους δανειστές. Την ώρα που μετά από καθυστέρηση ενός μηνός το Euroworking group δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να πείσει τους δανειστές για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι αντιρρήσεις

Οι αντιρρήσεις των δανειστών για τις 120 δόσεις έχουν την ίδια (ιδεολογική) αφετηρία με τα ζητήματα που έθεσαν για το «πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας».Αποτελεί πεποίθηση τεχνοκρατικών και πολιτικών κύκλων στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν «κουλτούρα πληρωμών» (payment culture). Δηλαδή δεν είναι συνεπείς με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους γιατί πιστεύουν ότι στο τέλος της ημέρας με κάποιον τρόπο θα τη γλιτώσουν. Προφανώς αυτό μπορεί να συνέβαινε στο παρελθόν όταν οι διαδοχικές περαιώσεις έδιναν στην ουσία ασυλία στις φορολογικές παραβάσεις.

Ωστόσο, μόνο ιδεοληπτικοί ή κακόβουλοι δεν μπορούν να δουν ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει φτωχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια επειδή ακριβώς υπήρξε συνεπές στις υποχρεώσεις του. Όπως επίσης ότι σημαντικός αριθμός πολιτών μπορεί να πληρώσει, αλλά όχι όσα απαιτούνται από το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων σε Εφορία και ταμεία.

Όπως και να έχει, μέχρι στιγμής οι δανειστές έχουν αποδεχτεί μόνο τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ό, τι αφορά τα χρέη στην Εφορία ταμεία επιμένουν στις αντιρρήσεις τους.

Η ρελάνς της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα της ρύθμισης παραμένει ακόμα ανοιχτό στη διαπραγμάτευση. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί ρελάνς με νέα πρόταση που θα θέτει πιο αυστηρούς όρους για τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή θα συμπεριλάβει μικρότερο αριθμό οφειλετών, όπως έγινε και με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Είναι χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης όσα δήλωσε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Ρ/Σ Κόκκινο Πάτρας: «Έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει.»

Το ερώτημα τώρα δεν είναι μόνο αν θα πείσει η κυβέρνηση τους δανειστές, αλλά και αν η τελική μορφή της ρύθμισης δώσει όντως τις ανάσες που χρειάζεται η κοινωνία.

πηγή : newpost.gr