Τέσσερα χρόνια σε εκκρεμότητα η αποκομματικοποίηση στο Δημόσιο

Από το 2016 εκκρεμεί η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και ακόμα να ολοκληρωθεί. Αν και η κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορούσε το “Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, τη βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων”, το Φεβρουάριο του προαναφερθέντος έτους, αυτό δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως. Και αυτό γιατί το σκέλος του που αφορά την επιλογή προϊσταμένων τμημάτων και προπαντός εκείνο που αφορά την επιλογή νέων Γενικών Γραμματέων παραμένει στον “αέρα”.

Ειδικά οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων στα Υπουργεία είναι νευραλγικής σημασίας για κάθε κυβέρνηση. Έως τώρα τα πρόσωπα τα οποία επιλεγόντουσαν για τις θέσεις αυτές ήταν καθαρή πολιτική επιλογή του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, υπό την πίεση των θεσμών, η σημερινή κυβέρνηση πέρασε νέο θεσμικό πλαίσιο το 2016, σύμφωνα με το οποίο τα πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν θα προκύψουν μέσα από “αντικειμενικές” διαδικασίες με εμπλοκή του ίδιου του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, οι νέοι Γενικοί Γραμματείς θα είναι 5ετους θητείας και δεν θα μπορούν να “εκτοπισθούν” από τις θέσεις από καμία κυβέρνηση. Οι σχετικές, όμως, διαδικασίες, κάθε άλλο παρά προχώρησαν στο πεδίο αυτό από πλευράς κυβέρνησης. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν μέχρι πρότινος την ευθύνη της χρονοκαθυστέρησης στο ΑΣΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, το μηδενικό αποτέλεσμα , πάντως, στη διαδικασία απολιτικοποίησης του Δημοσίου στο πεδίου της επιλογής νέων Γραμματέων στα Υπουργία, πάντως αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν η οποία συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 978 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, δίδεται νέα παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού έως το τέλος του 2019.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται πως: “η κυβέρνηση υπέβαλλε επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προσλήψεων Διοικητικών Γραμματέων έως το τέλος του 2019. Επίσης συμφώνησαν με την Κομισιόν τις λεπτομέρειες της ανεξάρτητης αξιολόγησης των κύκλων διορισμών Διοικητικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών προς ολοκλήρωση έως τον Ιούνιο του 2019, με μέτρα παρακολούθησης που θα εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2019”.

Έως σήμερα, πάντως, δεν έχει τοποθετηθεί κανένας νέος Γραμματέας, τονίζεται στην κοινοτική έκθεση. Ωστόσο, έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί 90 νέων Γενικών Διευθυντών.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, δεσμεύτηκε έναντι των θεσμών για τα εξής :
-Τη διαμόρφωση ενός “οδικού χάρτη” σε σχέση με τον εξορθολογισμό των επαγγελματικών προσόντων (“κλάδος”).
-Την επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων απογραφής (“απογραφή”) για τις ροές μόνιμου προσωπικού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και να εισαγάγουν μια κατηγορία έκτακτου προσωπικού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου αμειβόμενου από το ΕΣΠΑ/άλλες πηγές.
-Τη δρομολόγηση των πρώτων προσκλήσεων υποβολής υποψηφιοτήτων για τους προϊσταμένους τμημάτων έως τα τέλη Μαρτίου 2019.

Εξάλλου, από την Κομισιόν, σημειώνεται πως οι νομικές διατάξεις για την “Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης” έχουν εκδοθεί για δημόσιαδιαβούλευση και έχουν υποβληθεί στη Βουλή (26 Μαρτίου 2019). Επιπλέον, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση των ανθρώπινων πόρων της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση ενέκρινε, στις 6 Μαρτίου 2019, μια τροπολογία που επιτρέπει την υλοποίηση του πρώτου σταδίου σύνδεσης της βαθμολογικής εξέλιξης με περιγραφές θέσεων εργασίας για την ΑΑΔΕ.

Από την Κομισιόν σημειώνεται πως συζητήσεις σε εξέλιξη με τις αρχές σχετικά με τις μισθολογικές διατάξεις που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι θεσμοί -τονίζεται στην Έκθεση – έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η προτεινόμενη τροποποίηση για την επέκταση της επονομαζόμενης “προσωπικής διαφοράς” θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση των γενικών αρχών της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου.

πηγή: capital.gr