Ήρθη η ασυλία Σαλμά για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων

«Κατηγορούμαι λόγω του δόγματος Πολάκη»
Άρθηκαν οι βουλευτικές ασυλίες των Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά για τα σκάνδαλα Novartis και υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων αντίστοιχα. Και οι δύο βουλευτές είχαν ζητήσει από τους συναδέλφους τους την άρση της ασυλίας τους.

Αναφορικά με τον Μάριο Σαλμά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι 209 υπέρ, 4 κατά και ένα «παρών». Πλέον, η Βουλή δίνει τη σκυτάλη στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για τη δρομολόγηση των εισαγγελικών εξελίξεων αναφορικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μ. Σαλμάς για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις.

Η δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τον κ. Σαλμά αφορά ενδεχόμενη ζημιά του ΕΟΠΥΥ κατά χιλιάδες ευρώ από την υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών για αρθροσκοπήσεις και το ερευνώμενο αδίκημα ήταν η ηθική αυτουργία σε απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Ο Μ. Σαλμάς ζήτησε να αρθεί η ασυλία του και να ελεγχθεί προκειμένου να δικαιωθεί. Έκανε λόγο για δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη “να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή”. Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Ο κ. Σαλμάς είπε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

«Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση, οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης», είπε ο κ. Σαλμάς. Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στην εξοικονόμηση δαπανών που επιτεύχθηκε επί της υπουργικής του θητείας και τον πόλεμο που δέχθηκε όταν θέσπισε τον κλειστό προϋπολογισμό.