Mε τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της νομοθεσίας λειτουργεί πλέον ο ΧΥΤΑ Στράτου

Παρελθόν αποτελούν οι διαρροές στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου που είχαν διαπιστωθεί κατά το παρελθόν (2013 και 2014) από τις αυτοψίες που είχε κάνει το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας & Περιβάλλοντος (Κ.ΕΠ.ΠΕ). Αυτό διαπιστώνεται πλέον και επίσημα σε πρόσφατο έγγραφο της Διευθύνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά από τους τελευταίους ελέγχους που έγιναν στο ΧΥΤΑ Στράτου. Στο έγγραφο αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “οι μετρούμενες παράμετροι στα υπόγεια ύδατα των σημείων παρακολούθησης του ΧΥΤΑ Στράτου είναι εντός των ορίων της σχετικής ΚΥΑ”.

“Μετά από μια σειρά ενεργειών καταφέραμε να αποκαταστήσουμε όλα όσα αναφέρονταν στα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών. Αποκαταστήσαμε το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ, αλλάξαμε τις μεμβράνες MBR του βιολογικού καθαρισμού. Έτσι μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να λειτουργούμε το έργο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του” αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Στράτου και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου Πάνος Στούπας μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr

Eπιπλέον σε σχέση με την καλύτερη λειτουργία του ΧΥΤΑ αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η οριστική παραλαβή του έργου στο σύνολό του, ανανεώθηκαν η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ σύμφωνα με την νέα νομοθεσία και ανανεώθηκε το πιστοποιητικό πυρασφάλειας εντός του ΧΥΤΑ. Το πλέον σημαντικό όμως της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος που διαπιστώθηκε στους ελέγχους του ΚΕΠΠΕ το 2013 και το 2014, μερικά χρόνια αργότερα, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά πλέον ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει συμμορφωθεί με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της νομοθεσίας.