Έφεραν 3 φοροελαφρύνσεις – Έβαλαν 29 νέους φόρους

Έντονα αρνητικό είναι το ισοζύγιο της φορολογικής πολιτικής της τελευταίας τετραετίας. Αν και επιβλήθηκαν 29 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνθέτουν το τοπίο της εξοντωτικής υπερφορολόγησης, με το πρόσφατο πακέτο ελαφρύνσεων ουσιαστικά η κυβέρνηση πήρε πίσω δύο από τις επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει και προχωρά σε μια νέα ελάφρυνση.

Συγκεκριμένα, οι τρεις φορολογικές ελαφρύνσεις που τίθενται σε ισχύ το αργότερο έως την 1η Ιουνίου είναι οι εξής:
– Μετατάσσεται από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% η εστίαση. Εξαιρείται, όμως, όμως από τη μείωση ο καφές σερβιριζόμενος ή “στο χέρι” καθώς και άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, το χαμομήλι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Η μετάταξη της εστίασης από το 13% στο 24% ήταν ένα από τα πρώτα φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τον Αύγουστο 2015.

– Μετατάσσεται από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μια σειρά τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λάδια και γενικά τα μη νωπά τρόφιμα. Όπως και με την εστίαση, η μετάταξη των προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ είχε περιληφθεί στο πρώτο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης το 2015.

– Μειώνεται από το 13% στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Είναι το πρώτο καθαρό μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης που λαμβάνει η κυβέρνηση, αφού βέβαια η έκπτωση συνέπειας στους πελάτες της ΔΕΗ μειώθηκε από το 15% στο 10% και επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Πριν από αυτές τις ελαφρύνσεις, ωστόσο, έχουν προηγηθεί 3,5 χρόνια επιβαρύνσεων. Από τον Αύγουστο του 2015 έως και το 2018 επιβλήθηκαν οι εξής φορολογικές επιβαρύνσεις:
– Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
– Μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. Μεταξύ άλλων μετατάχθηκαν σε υψηλότερο συντελεστή η εστίαση, οι μεταφορές και τα μη νωπά τρόφιμα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι) και οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Όπως αναφέρθηκε, για την εστίαση και τα τρόφιμα ο ΦΠΑ επιστρέφει στο 13%.
– Κατάργηση σε τρεις δόσεις των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.
– Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.
– Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
– Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.
– Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.
– Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ αυξήθηκε από το 33% στο 45%.
– Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
– Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.
– Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
– Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.
– Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.
– Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.
– Επιβλήθηκε φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.
– Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.
– Αυξήθηκε ο φόρος στην μπύρα.
– Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.
– Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.
– Αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
– Επιβλήθηκε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα
– Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. airbnb).
– Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.ά. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι αύξησε τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%.
– Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.
– Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.
– Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
– Αυξήθηκε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.
– Επιβλήθηκε το τέλος πλαστικής σακούλας.
– Καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων

πηγή : capital.gr