Στ. Μερμίγκης: Η πολιτική τους ταύτιση υπερέχει των μικροδιαφωνιών

“Ο πήχης δεν έχει ποσοτικό μέγεθος η δικιά μας αγώνια δεν είναι ο αριθμός των ψήφων, δεν είναι η πόσες έδρες θα βγάλουμε. Η αγωνία μας είναι να ανεβάσουμε τον πήχη των κοινωνικών προσδοκιών. Γιατί, ζούμε σε μία εποχή ειδικά από το δημοψήφισμα του 2015 και μετά, ηττοπάθειας και απάθειας. Η κοινωνία φαίνεται ότι δεν προσδοκά τίποτα, γι’ αυτό κατά την άποψή μας η μέχρι ώρας προεκλογική περίοδος διακρίνεται από μία κοινωνική βουβαμάρα”. Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου και επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτο Αγρίνιο” Στ. Μερμίγκης, μιλώντας στον Αέρας Fm 99,5 και το Δημήτρη Παπαδάκη, έθεσε ένα διαφορετικό πήχη για την παράταξή του ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Δίνοντας το στίγμα της παράταξής του ο Στ. Μερμίγκης εξήγησε ότι “το Ανυπότακτο Αγρίνιο σε καμία περίπτωση δεν είναι κόμμα, ούτε κάποια οργάνωση της αριστεράς. Αποτελεί προσπάθεια μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με αναφορές στην καθημερινότητα της πόλης που ιδρύσαμε ένα ανεξάρτητο δημοτικό σχήμα και ξεπερνώντας μία σειρά από αντιξοότητες της εποχής, τις χρονικές, τις νομικές, τις οικονομικές, δηλώσαμε την υποψηφιότητά μας το 2014 και καταφέραμε παρά τις αντιξοότητες αυτές να εκλέξουμε ένα δημοτικό σύμβουλο”.

“Συμμετείχαμε με θεσεις και απόψεις σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπώντας την ανοιχτή συνέλευση και όχι τις προσωπικές απόψεις του Μερμίγκη. Στόχος και επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η διαδικασία της συνέλευσης να διευρύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο, να αποτελεί η κάθε άποψη το καθένα ναι και το κάθε όχι μας, προϊόν διαλεκτικής σκέψης και προϊόν συλλογικής δράσης” σημείωσε στη συνέχεια ο επικεφαλής του “Ανυπότακτου Αγρινίου”.

“Οι ανυπότακτοι υποψήφιοι” εξήγησε ο Στ. Μερμίγκης “σε αντίθεση με την πλειοψηφία των άλλων υποψηφίων, όπως αποδείξαμε γιατί το παρελθόν του καθενός είναι αυτό πολλές φορές προδικάζει το παρόν του και το μέλλον του θα είμαστε και στις 27 Μαΐου… Είμαστε αυτοί που δεν εμφανιζόμαστε σε κάρτες, σε ακριβά φυλλάδια, δεν περιφέρουμε τις φάτσες μας, ούτε διαφημίζουμε τα βιογραφικά μας, παρότι πολλών από εμάς είναι αρκετά πλούσια στην ουσία και στον τύπο. Δεν θα μας δείτε να έχουμε προεκλογικά μαγαζιά και σίγουρα δεν θα μας δείτε να αλληλοσπαραζόμαστε για τη σταυροδοσία, κάτι το οποίο είναι σύνηθες.

Αναφορικά με τη παρουσία της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο ο Στ. Μερμίγκης υπογράμμισε ότι “το Ανυπότακτο Αγρίνιο κατάφερε πάρα πολλές φορές με δική του πρωτοβουλία να θέσει την ατζέντα των θεμάτων, να φέρει ψηφίσματα και να γίνουν αποδεκτά από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου” φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της αδειοδότησης πολυκαταστήματος της πόλης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την εκτροπή του Αχελώου. Πρόσθεσε μάλιστα πως “αυτό που προσπαθήσαμε να καταδείξουμε είναι ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις που ομνύουν στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μνημονίων και μιας λογικής πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, “αυτή τη μιζέρια θα ακολουθήσουμε”, άρα το θέμα είναι ποιος θα τη διαχειριστεί λιγότερο καλά ή περισσότερο καλά, αυτό προσπαθήσαμε χωρίς βρισιές και εντάσεις να καταδείξουμε. Δηλαδή ότι η πολιτική τους ταύτιση υπερέχει των μικροδιαφωνιών, που γινόταν όμως με πολύ έντονο τρόπο”.

Κάλεσε μάλιστα σε αντιδιαστολή οι πολιτές “να δουν αν οι άνθρωποι που ξανά διεκδικούν την ψήφο και την επανεκλογή τους στο όργανο του δημοτικού συμβουλίου είχαν αυτά τα χρόνια φυσική παρουσία, αν δηλαδή ερχόντουσαν στα δημοτικά συμβούλια ή ήταν κάπου αλλού και είχαμε κενά έδρανα και παρουσίες που μας ξεκουφαίνουν με την εκκωφαντική σιωπή τους”.

Επικριτικός ήταν ο Στ. Μερμίγκης τόσο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Παπαναστασίου, όσο για το έργο της έτερης υποψήφιας δημάρχου, Χριστίνα Σταρακά, στην Περιφέρεια. Έφερε ως παράδειγμα δηλαδή το γεγονός ότι τα μισά περίπου σχολεία δεν έχουν πολεοδομική άδεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταλληλότητά τους, αλλά και των νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε πυλωτές πολυκατοικιών, λέογντας χαρακτηριστικά ότι αυτά “δείχνουν την αντίληψη και τις προτεραιότητες που είχαν όλες οι δημοτικές αρχές”. “Υπάρχουν 25 ελαιοτριβεία που χύνουν τα λύματα τους Λίμνη Τριχωνίδα και θα ακούσετε όλους να λένε για τη Λίμνη Τριχωνίδα και τα οράματα έχουν, τη στιγμή που η λίμνη αποτελεί ένα απέραντο τόπο εναπόθεσης αδρανών υλικών. Ας μας πει ο κ. Παπαναστασίου και η κα Σταρακά τι κάνανε αυτά τα χρόνια, πριν φτάσουμε στα οραματικά τους σχέδια…” είπε με νόημα το Στ. Μερμίγκης.

Κληθείς να σχολιάσει το γιατί ο δήμος δεν έχει περιουσιόλογιο, θέμα που η παράταξή του έχει ζητήσει εκτίμησε ότι απλώς ακολουθείται η πεπατημένη. “Σε ένα χάος είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσει κανείς πελατειακές πολιτικές, που εξυπηρετούν κάποια μικροσυμφέροντα, γιατί όταν μπαίνει τάξη είναι πιο δύσκολο. Φαντάζομαι ότι αυτή είναι μία λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω, τα υπόλοιπα ας τα δώσουν όσοι διετέλεσαν εξουσιαστές του δημαρχιακού θώκου όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχουν αντιληφθεί τα στοιχειώδη” είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την ιστορία της δωρεάς Παναγόπουλου. “Εμείς το αναδείξαμε και πήραμε την απάντηση ότι χάθηκε, καταλαβαίνετε μία αντίληψη που επικρατεί και τι σηματοδοτεί απέναντι στους συμπολίτες μας. Θέλει κάποιος να δωρίσει που; Σε ένα δήμο που δεν σέβεται τίποτα;” αναρωτήθηκε με νόημα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στ. Μερμίγκη: