Νάγια Δακαλάκη: Σχεδιάζουμε ουσιαστικές τομές για την Αιτωλοακαρνανία

Για τις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου μίλησε στο ΑγρίνιοCulture.gr η Νάγια Δακαλάκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό “Όλα από την Αρχή” του Νεκτάριου Φαρμάκη. Όπως εξήγησε η οργή που νοιώθει ως πολίτης για την συνεχιζόμενη απαξίωση της Αιτωλοακαρνανίας ήταν εφαλτήριο για είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές. “Δικαιούμαστε επιτέλους έναν Περιφερειάρχη που γεννήθηκε, ζει και έχει δημιουργήσει την οικογένειά του στην Αιτωλοακαρνανία, που γνωρίζει τις ανάγκες του τόπου μας και θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ώθησή του σε αναπτυξιακούς ρυθμούς” αναφέρει για τον Νεκτάριο Φαρμάκη και προσθέτει πως “η Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρξε προτεραιότητα τόσο του κου Κατσιφάρα όσο και των συνεργατών του”. Η Νάγια Δακαλάκη περίγραψε ακόμη τις προτέραιότητες της παράταξής της για την Αιτωλοακαρνανίας κάνοντας λόγο για εφικτούς στόχους και όχι για σχέδια επί χάρτου, ενώ αν εκλεγεί δεσμεύτηκε πως από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου θα μάχεται καθημερινά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της παράταξή της.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Είστε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη, τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;
Το εφαλτήριο είναι σαφώς η οργή που νοιώθω ως πολίτης για την συνεχιζόμενη απαξίωση του Νομού μας τα τελευταία 9 τουλάχιστον χρόνια.
Έπεται το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου αλλά και στους θεσμούς. Τη Δημοκρατία την χτίζεις. Δεν είναι δεδομένο. Η συμμετοχή στα κοινά είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για τη διατήρηση της Δημοκρατίας, όσο και για να αλλάζουν τα κακώς κείμενα που έχουν παγιωθεί αλλά αποτελούν τροχοπέδη για τη γενιά μας και για τις επόμενες.
Θα μπορούσα να επαναπαυτώ στην επαγγελματική μου ανέλιξη αποκλειστικά, άλλωστε Προΐσταμαι σε τμήμα της Περιφέρειας όπου εργάζομαι, έχω τα ακαδημαϊκά εκείνα διαπιστευτήρια που θα με οδηγήσουν σε ακόμη ανώτερες θέσεις ευθύνης στην ιεραρχία, όμως το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο μας δεν μου επιτρέπουν να μένω αδρανής. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη και την αλλαγή!

Γιατί επιλέξατε να συνταχθείτε στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη;
Η επιλογή μου για το πρόσωπο με το οποίο διεκδικώ τη στήριξή των Αιτωλοακαρνάνων πολιτών, έγινε με γνώμονα το συμφέρον και την εξελικτική πορεία που όλοι επιθυμούμε για το Νομό που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, εργαζόμαστε. Πιστεύω πως δικαιούμαστε επιτέλους έναν Περιφερειάρχη που γεννήθηκε, ζει και έχει δημιουργήσει την οικογένειά του στην Αιτωλοακαρνανία, που γνωρίζει τις ανάγκες του τόπου μας και θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ώθησή του σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Έναν περιφερειάρχη που όπως ο ίδιος έχει πει, για όλους τους Αιτωλοακαρνανες.
Επιπλέον η προσωπικότητά του, οι γνώσεις του, το αίσθημα ευθύνης και η συνέπειά του είναι υψίστης σημασίας για εμένα. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον τόπο που μας ανέθρεψε και αγαπάμε.

Το έργο της Περιφερειακής Αρχής του κ. Κατσιφάρα πως το αξιολογείτε; Υποθέτω πως κάνετε αρνητική αποτίμηση, είδατε όμως αυτή την πενταετία κάτι θετικό;
Καμία πολιτική δεν έχει προωθήσει συνέργιες για την ανάπτυξη του Νομού. Μπαλώματα σε όλα τα επίπεδα. Την πολιτική Κατσιφάρα τη βλέπουμε καθημερινά ως πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας! Εγκατάλειψη ! Προφανώς οφείλεται στο «αυλάκι»… Η Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρξε προτεραιότητα τόσο του κου Κατσιφάρα όσο και των συνεργατών του. Τα πάντα σε αναμονή. Στις πληρωμές, στις μελέτες αλλά και στα εγκεκριμένα έργα! Ακόμη και στις στιγμές που ο νομός έπρεπε να κηρυχτεί ως περιοχή έκτακτης ανάγκης θεωρήθηκε περιττό. Η περίπτωση του δρόμου στην Κλεισούρα είναι ένα παράδειγμα. Εάν είχε κηρυχτεί ως περιοχή σε έκτακτη ανάγκη τότε όλες οι διαδικασίες θα είχαν γίνει στο 1/3 του χρόνου, ίσως και λιγότερο για την αποκατάσταση. Αντί αυτού ένας ολόκληρος Νομός ταλαιπωρούταν για 11 μήνες χάρη στην ολιγωρία των υπεύθυνων πολιτικών και όχι των υπαλλήλων.
Δεν λειτουργώ ακυρωτικά, επειδή δεν συνάντησα και κάποιο έργο πνοής στην περιοχή μας ώστε να το ακυρώσω. Αν έβρισκα θα το επαινούσα!!

Η παράταξή σας κατηγορεί τον κ. Κατσιφάρα για την χαμηλή κατάταξη στους αναπτυξιακούς δείκτες (ανεργία, ΑΕΠ κτλ). Έχει όμως μόνο ο κ. Κατσιφάρας ευθύνη για αυτές τις επιδόσεις;
Ο Νομός μας δεν βελτίωσε κανέναν μετρίσιμο δείκτη, σα να μπήκαμε στην κατάψυξη. Εάν μελετήσει κάποιος προσεκτικά το κάθε πρόγραμμα είναι αντιγραφή παρελθοντικών. Οι κοινωνίες μεταβάλλονται, εξελίσσονται, μαζί και οι ανάγκες αλλά και οι προοπτικές.
Όπως προείπα δεν λειτουργώ ακυρωτικά. Ο κος Κατσιφάρας έχει μια ομάδα συνεργατών εκλεγμένων και μη. Οι θετικές ή οι αρνητικές επιδόσεις είναι ομαδικό αποτέλεσμα που σαφώς οι επιπτώσεις μεταφέρονται και βαρύνουν τον επικεφαλή. Εν ολίγοις είναι συνολική αποτυχία.

Εάν εκλεγείτε, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που θέτει η παράταξή σας για την Αιτωλοακαρνανία;
Δεν θα σταθούμε σε ευχολόγια. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα ενισχύσουν ουσιαστικά στη βελτίωση όχι μόνο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθησης των ντόπιων προϊόντων.
Έχουμε συνηθίσει να λέμε πως ο Νομός μας είναι ευλογημένος και φιλημένος από το Θεό. Πλούσιος μεν, ανεκμετάλλευτος δε. Προς την κατεύθυνση τις αξιοποίησης σας παραθέτω ενδεικτικά τις προτεραιότητες μας για το Νομό μας.
• Μελέτη και υλοποίηση έργων κατασκευής σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης περιοχών στρατηγικής σημασίας (ΝΑΒΙΠΕ Αστακού) με το πρωτεύον οδικό δίκτυο.
• Άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων και μελετών και διεκδίκηση ένταξης χρηματοδότησης σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την κάθετη σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια οδό.
• Μελέτη και υλοποίηση έργων ενίσχυσης της προσβασιμότητας ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την έκταση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
• Υλοποίηση έργων κατασκευής και συντήρησης όλων των πρωτευόντων ενδοπεριφερειακών αξόνων:
 Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Αστακός – Μύτικας – Πάλαιρος – Βόνιτσα
 Ναύπακτος – Θέρμο – Παραβόλα – Αγρίνιο (βόρεια της Τριχωνίδας)
 Ναύπακτος – Θέρμο – Προυσσός – προς Καρπενήσι
• Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης στα συστήματα φωτισμού.
• Σταδιακή ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διαχείρισης των μετακινήσεων.
• Κατασκευή υποδομών στο Αεροδρόμιο Αράξου για δραστηριότητες CARGO ώστε να μεταφέρονται αεροπορικώς container ευαίσθητων αγροτικών/ κηπευτικών/ κτηνοτροφικών/ ιχθύων σε χώρες του εξωτερικού και εξασφάλιση διασυνδέσεων.
• Η κατασκευή του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα, ο οποίος θα συνδέεται με το δίκτυο Πελοποννήσου με σιδηροδρομικό πορθμείο, παρέμβαση που περιλαμβάνεται στους άξονες των ΔΕΔ-Μ θα αποτελέσει επιτακτική διεκδίκηση του Συνδυασμού μας.
Τολμάμε να σχεδιάζουμε ουσιαστικές τομές για την περιοχή μας.
Και δεν είναι «σχέδια επι χάρτου» απλά για να γεμίζουμε σελίδες προγραμμάτων. Είναι εφικτοί στόχοι που θα παλέψουμε να τους επιτύχουμε.
Προσωπικά, εάν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας με τιμήσουν με την στήριξή τους τις εκλογές της 26ης Μαΐου, μπορώ με βεβαιότητα και με πλήρη γνώση των συνεπειών του λόγου μου, πως από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου θα μάχομαι καθημερινά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως συνδυασμός.