Ν. Κατσακιώρης: Το πρόγραμμα του Νεκτ. Φαρμάκη για τη Δυτική Ελλάδα θα μπει σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα

“Ο κ. Κατσιφάρας την Κυριακή θα κριθεί για όλα αυτά που έπρεπε να είχε κάνει και δεν έκανε και όχι για αυτά τα οποία θα κάνει”, αναφέρει μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr o Νίκος Κατσακιώρης, εκπρόσωπος Τύπου στην Αιτωλοακαρνανία του συνδυασμού «Όλα από την αρχή» του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο κ. Κατσακιώρης αναφέρει ακόμη πως “ο Νεκτάριος Φαρμάκης και οι συνεργάτες του έχουν τόσο την θέληση όσο και την ικανότητα το πρόγραμμα που παρουσίασαν για την Δυτική Ελλάδα να μπει σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα” υπογραμμίζοντας πως ο συνδυασμός “Όλα από την Αρχή” είναι “η μοναδική παράταξη η οποία στις 11 Μαΐου στην Πάτρα παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πολυσέλιδο πρόγραμμα 75 σελίδων (!), βασισμένο σε 7 αναπτυξιακούς πυλώνες, το οποίο ισοδυναμεί με «σχέδιο άμεσης δράσης» και το οποίο θα καταφέρει να κάνει την Δυτική Ελλάδα πρωταγωνιστή και όχι παρατηρητή των εξελίξεων”.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Ν. Κατσακιώρη:
Η παράταξή σας κατηγορεί τον κ. Κατσιφάρα για την χαμηλή κατάταξη της Δυτικής Ελλάδας στους αναπτυξιακούς δείκτες (ανεργία, ΑΕΠ κτλ). Δεν είναι όμως άδικο να βάζετε στο «κάδρο» των ευθυνών για τα προβλήματα αυτά μόνο τον Περιφερειάρχη, παραγνωρίζοντας τις ευθύνες τόσων κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια;

Η παράταξή μας δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να αποτυπώνει την πραγματικότητα, μία πραγματικότητα η οποία είναι σκληρή για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και κατ επέκταση όλης της Δυτικής Ελλάδας.
Αφενός μεν η ίδια η καθημερινότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας αλλά και αφετέρου οι αριθμοί που αποτυπώνουν τους βασικούς αναπτυξιακούς δείκτες , οι οποίοι είναι και αμείλικτοι είναι εκείνοι οι οποίοι κατατάσσουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταξύ των τελευταίων θέσεων όλων των Περιφερειών της Χώρας μας με εξαίρεση την ανεργία εκεί όπου η η Περιφέρειά μας αναρριχήθηκε στην 1η θέση στην μακροχρόνια ανεργία, στην 2η θέση στην ανεργία συνολικά και στην 1η θέση στην ακραία φτώχια.Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο λοιπόν και αυτό είναι Απόστολος Κατσιφάρας.
Σε ότι αφορά τις ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων φυσικά και υπάρχουν, όμως τι έκανε ο κύρος Κατσιφάρας για αυτό; Είδατε να υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ περιφέρειας και Υπουργείων οι οποίες και θα βελτίωναν τους βασικούς αναπτυξιακούς δείκτες μας;Είδατε την περιφέρειά μας μπροστάρη στα τόσα προβλήματα να χτυπά τις πόρτες των Υπουργών με σχέδιο συγκεκριμένο;
Να μιλήσω με παραδείγματα; Να πω πως είμαστε ο νομός με τις 9 λίμνες, τα 3 ποτάμια, τα πολλά φράγματα και όμως δεν έχουμε νερό να ποτίσουν οι αγρότες μας τα χωράφια τους;Ότι η περιφέρεια σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος δεν δημιούργησε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό; Ότι δεν υπήρξε πρόνοια για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας – Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων;
Τα παραδείγματα είναι πολλά και η ίδια η καθημερινότητά μας, μας δείχνει ότι η Περιφέρεια δεν επιδίωξε συνεργασίες με το κεντρικό κράτος, και όπως λέει ο λαός μας εάν δεν κλάψει το παιδί πως θα καταλάβει η μάνα ότι πεινάει; Στην περίπτωσή μας έχει την ερμηνεία του ότι ποτέ του ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν διεκδίκησε τίποτα παρά μόνο την επανεκλογή του, από την στιγμή που μόνο στην δική μας περιφέρεια υποχωρούν έως και κατρακυλάνε οι βασικοί αναπτυξιακοί δείκτες. Οπότε κάτι δεν γίνεται καλά και αυτό το κάτι θα το αλλάξουμε από την επομένη κιόλας της ανάληψης της διοίκησης της περιφέρειας με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μας.

Το έργο της Περιφερειακής Αρχής του κ. Κατσιφάρα το αξιολογείτε αρνητικά, δεν είδατε όμως τίποτα θετικό αυτή την πενταετία;
Πρώτα απ όλα και δυστυχώς για τον τόπο μας είναι 9ετία και όχι 5ετία και το έχει αξιολογήσει ήδη αρνητικά ο κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας, κάτι το οποίο διαπιστώνουμε καθημερινά τόσο ο Νεκτάριος Φαρμάκης ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ» όσο και όλοι όσοι περιοδεύουμε καθημερινά απ άκρη σε άκρη σε ολόκληρο το νομό.Όσον αφορά την κριτική μας και στο ότι δεν βλέπουμε κάτι θετικό στο μη έργο, γιατί έργο δεν έχει γίνει, της απερχόμενης περιφερειακής αρχής δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απλή αποτύπωση της πραγματικότητας, μία πραγματικότητα η οποία είναι σκληρή όπως την βιώνουν οι συμπολίτες μας τα τελευταία αυτά 9 χρόνια.

Έχουμε φτάσει ως Αιτωλοακαρνάνες στο σημείο να αναφέρουμε ως θετικό έργο της διοίκησης Κατσιφάρα μόνο την απλή διαχείριση, μόνο το γεγονός ότι έκανε τα αυτονόητα, αυτά δηλαδή τα οποία δεν μπορούσε και να μην κάνει.
Η δική μας στάση απέναντι στα δημόσια πράγματα δεν είναι να είμαστε μηδενιστές, όμως πιστέψτε με όσο και εάν προσπαθούμε δεν μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό, το μόνο που βρίσκουμε είναι ένας νομός σε εγκατάλειψη από μία περιφερειακή αρχή η οποία αδιαφόρησε για τους πολίτες της, οι οποίοι ποτέ τους δεν την αισθάνθηκαν δίπλα τους, ούτε μεμονωμένα ως ιδιώτες, ούτε ως επιχειρήσεις, ούτε ως φορείς. Ο κ. Κατσιφάρας την Κυριακή θα κριθεί για όλα αυτά τα οποία έκανε, ή για την ακρίβεια για όλα αυτά που έπρεπε να είχε κάνει και δεν έκανε και όχι για αυτά τα οποία θα κάνει.

Ο κ. Σπηλιόπουλος κατηγορεί τόσο τον Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη πως «εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στα κόμματα που τους στηρίζουν» και πως «αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στην περιφέρεια ως εξυπηρέτηση των κομμάτων που τους στηρίζουν». Τι του απαντάτε;

Εμείς απαντάμε μέσα από το πρόγραμμά μας, μέσα από το όραμά μας, μέσα από την θέλησή μας για δουλειά, μέσα από το σχέδιο που έχουμε προκειμένου να καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε την Δυτική Ελλάδα από ουραγό των εξελίξεων και να την κάνουμε πρωταγωνιστή.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης και οι συνεργάτες του έχουν τόσο την θέληση όσο και την ικανότητα το πρόγραμμα που παρουσίασαν για την Δυτική Ελλάδα να μπει σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης την επομένη των εκλογών θα είναι περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς και εκείνων που τον ψήφισαν και εκείνων που δεν τον ψήφισαν, με μοναδικό σκοπό την πραγματική πρόοδο του τόπου μας. Θα έχει ως αρχή του την «ισόρροπη ανάπτυξη» και θα είναι προοδευτικός στις πράξεις και όχι στα λόγια. Και σ’ αυτή την προσπάθεια πραγματικά δεν περισσεύει κανείς!

Διαβάζοντας κανείς τις προτεραιότητες του προγράμματος της παράταξής σας για την Αιτωλοακαρνανία, συναντά κανείς τα πανθομολογούμενα ως σημαντικότερα θέματα-προβλήματα της περιοχής, όπως η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδού, το Πλατυγιάλι, η Τριχωνίδα, τα επιχειρηματικά και κτηνοτροφικά πάρκα, οι οδικοί άξονες. Όλα αυτά όμως σε γενικές γραμμές προτάσσονται και από άλλους συνδυασμούς. Σε τι διαφοροποιείται το πρόγραμμα της δικής σας παράταξης;

Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαστε η μοναδική παράταξη η οποία στις 11 Μαΐου στην Πάτρα παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πολυσέλιδο πρόγραμμα 75 σελίδων (!), βασισμένο σε 7 αναπτυξιακούς πυλώνες, το οποίο ισοδυναμεί με «σχέδιο άμεσης δράσης» και το οποίο θα καταφέρει να κάνει την Δυτική Ελλάδα πρωταγωνιστή και όχι παρατηρητή των εξελίξεων. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε έναν πραγματικό οδικό χάρτη, για να πάρει μπροστά η μηχανή της περιφέρειας και να ξεκολλήσει κυριολεκτικά από τη στασιμότητα ο τόπος μας. Μια ομάδα επιστημόνων και των τριών νομών, δούλεψαν 4 μήνες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
Ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στην κοινή λογική, μία κοινή λογική όμως η οποία για να εφαρμοστεί χρειάζεται και τους κατάλληλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα μένουν στα λόγια αλλά θα προχωράνε στις πράξεις.
Ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες, σε εκείνον της αποτύπωσης της σημερινής πραγματικότητας, γιατί εάν δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε δεν ξέρουμε και που πρέπει να πάμε, και σε εκείνον που αφορά το σχέδιο δράσης της επόμενης 4ετίας.
Η δική μας διαφορά έγκειται στο ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε είναι εφαρμόσιμο, είναι υλοποιήσιμο και κυρίως στο ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει την θέληση, τις γνώσεις και την ικανότητα να προχωρήσει στην υλοποίησή του, να είναι δίπλα στους πολίτες και όχι απέναντι, να μην μείνει μόνο στις προεκλογικές δεσμεύσεις και να διοικήσει με σεβασμό στον πολίτη και στο δημόσιο χρήμα.

Η απλή αναλογική είναι πολύ πιθανό να «επιβάλλει» συνεργασίες, προκειμένου να μην αποφευχθούν τυχόν θέματα κυβερνησιμότητας. Αυτές όμως σε ποια βάση θα πρέπει να γίνουν και πότε;

Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας και στο σχέδιο που έχουμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, ενώ καθημερινά μέσα από την επαφή που έχουμε με τους συμπολίτες μας εισπράττουμε την αγωνία τους να ξεκολλήσει ο τόπος μας από ουραγός των εξελίξεων και να γίνει πρωταγωνιστής, της αγωνίας τους για ένα καλύτερο αύριο.

Εμείς δεν λέμε φύγετε εσείς για να έρθουμε εμείς, αλλά (και η ίδια η πραγματικότητα) λέμε ότι 9 χρόνια εγκατάλειψης είναι πολλά, ότι ο κύριος Κατσιφάρας εκφράζει το πολιτικό σύστημα που φεύγει, ότι δεν διεκδίκησε ποτέ του τίποτα παρά μόνο την επανεκλογή του. Δείχνει πραγματικά «κουρασμένος» και σε κάθε περίπτωση, όλοι πιστεύουν ότι έδωσε ό,τι είχε να δώσει, στα 23 χρόνια της πολιτικής του παρουσίας.
Εμείς λέμε ότι η αδράνεια που επικρατεί σύντομα θα λάβει τέλος, ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης θα δώσει νέα πνοή και φρεσκάδα, γιατί έχει την θέληση, τις γνώσεις και το σχέδιο να κάνει την Περιφέρειά μας πρωταγωνιστή και ότι θα είναι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών όλης της Περιφέρειας.

Τώρα, όσον αφορά πιθανές συνεργασίες αυτές θα συζητηθούν όταν έρθει εκείνη η στιγμή.Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς λέμε ΝΑΙ στις δυνάμεις της συναίνεσης, ΟΧΙ στις δυνάμεις της πολιτικής συναλλαγής.