Φαρμάκης και Κατσιφάρας: Δύσκολη η πλειοψηφία της επόμενης μέρας

Αρκετά ιδιαίτερο είναι το μήνυμα της κάλπης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να τερματίσει πρώτος. Με μια διαφορά όμως της τάξης του 3%-4% που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαφορά ασφαλείας για το δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό της η Δυτικής Ελλάδα φάνηκε την πρώτη Κυριακή να επιθυμεί αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια.

Η πρωτιά του Νεκτ. Φαρμάκη οφείλεται κατά βάση στα μεγάλα ποσοστά που έλαβε σε Αιτωλοακαρνανία (44%) και Ηλεία (42%). Πράγμα που αποτυπώνει προφανώς τη δυσαρέσκεια αυτών των περιφερειακών ενοτήτων για τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Στην Αχαΐα όμως, που ήταν ένας από τους ελάχιστους νομούς της χώρας που ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη τερμάτισε πρώτος, ο Απ. Κατσιφάρας κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα παρά το γεγονός ότι εκεί υπήρχε και η παράμετρος του Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος κατέγραψε υψηλά ποσοστά της τάξης του 15-16%.

Με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μοιάζει μετέωρη, αφού ο συσχετισμός δυνάμεων που προκύπτει (με τα έως τώρα αποτελέσματα) είναι 18 έδρες για το Νεκτάριο Φαρμάκη, 17 για τον Απ. Κατσιφάρα και 6 για τον Κ. Σπηλιόπουλο. Αυτό σημαίνει πως η πλειοψηφία των 26 εδρών στο περιφερειακό συμβούλιο δεν προκύπτει αν προστεθούν οι έδρες του Κ. Σπηλιόπουλου, είτε στη δύναμη του Νεκτ. Φαρμάκη, είτε στη δύναμη του Απ. Κατσιφάρα. Όποιος λοιπόν και να εκλεγεί περιφερειάρχης τη δεύτερη Κυριακή, θα δυσκολευτεί να βρει την απαρραίτητη πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο. Έτσι μοιάζει αρκετά μετέωρο και το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Ωστόσο ο Νεκτάριος Φαρμάκης απέναντι στον Απ. Κατσιφάρα μπορεί να εκφράσει καλύτερα το μήνυμα για αλλαγή που φάνηκε στον πρώτο γύρο ότι θέλουν οι πολίτες.

Συγκεντρωτικά Αποτελέσματα 1548 από 1693 Εκλογικά Τμήματα
ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ! ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 130.097 36,63%
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 117.121 32,98%
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 43.739 12,32%
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 29.090 8,19%
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 11.769 3,31%
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 9.493 2,67%
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 8.865 2,50%
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΣΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4.974 1,40%