Η συρρίκνωση της παράταξης, οι ευθύνες Μωραΐτη και η δικαίωση Τραπεζιώτη

Η συζήτηση για το τι οδήγησε την αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη συρρίκνωση της 26ης Μαΐου καταλήγει στον Θ. Μωραΐτη και δικαιώνει το Δ. Τραπεζιώτη, φέρνοντας το σενάριο συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών

Γιατί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει στο δήμο Αγρινίου 32% στις ευρωεκλογές, η αυτοδιοικητική του παράταξη παίρνει ποσοστό επιπέδου ΚΙΝΑΛ; Και γιατί η Χριστίνα Σταρακά παίρνει 28%, όταν το ΚΙΝΑΛ παίρνει 9%; Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την αυτοδιοικητική παράταξη να “γκρεμίζεται” από το 21% του 2014, στο 11%.

Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η εξήγηση σε αυτή την ανισορροπία ανάμεσα στα ποσοστά του κόμματος και της αυτοδιοικητικής παράταξης οφείλεται στο Θάνο Μωραΐτη, χρεώνοντάς του καλώς ή κακώς πολιτική υποστήριξη στη Χριστίνα Σταρακά -κάποτε αυτό γίνονταν στο προσκήνιο- τώρα όμως που ο Θάνος Μωραΐτης βρέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως συνεχίζεται στο παρασκήνιο…

Πλέον, μετά το Βατερλώ των αυτοδιοικητικών, το διακύβευμα είναι οι εθνικές εκλογές και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να “μαζέψει” τη διαφορά με τη ΝΔ. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πολλοί θεωρούν πως χρειάζεται πανστρατιά στελεχών. Και βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί κάποιες δυνάμεις στην Αιτωλοακαρνανία και να καταγράφει -τηρουμένων των αναλογιών- μεγάλο ποσοστό στο Αγρίνιο (32%) θεωρούν πως η συμμετοχή του Δημήτρη Τραπεζιώτη στο ψηφοδέλτιο είναι επιβεβλημένη και για να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις του χώρου, αλλά και για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Θάνου Μωραΐτη… Εξάλλου μετά το “χαστούκι” των ευρωεκλογών γενικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως συγκεκριμένες συνεργασίες και μεταγραφές στελεχών, όπως και του Μωραΐτη, δεν έπεισαν ως προοδευτική συμμαχία, αντιθέτως έδωσαν στον πολίτη την εικόνα της πολιτικής συναλλαγής… Και απέναντι σε αυτή την εικόνα αναζητούνται αντίβαρα ενόψει των εθνικών εκλογών.

Το βασικό και εν πολλοίς αδιαμφισβήτητο επιχείρημα για την υποψηφιότητα Τραπεζιώτη είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, που δικαίωσε όσα είπε και υπονόησε ο Δ. Τραπεζιώτης σε βάρος του Θ. Μωραΐτη αποσύροντας την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία. Τώρα βεβαίως είναι αργά για την αυτοδιοικητική παράταξη του κόμματος, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ σκέφτονται ορισμένοι, προτείνοντας τώρα το Δ. Τραπεζιώτη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών.