Πολύ σκληρός για να πεθάνει

“Mας έκαναν πόλεμο, αλλά εμείς πολεμάμε καλύτερα” ήταν μια από τις πρώτες του κουβέντες του Γιώργου Παπαναστασίου χθες στο εκλογικό του κέντρο μετά την επανεκλογή του στη δημαρχία του Αγρινίου. Μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η φράση του επανεκλεγέντος δημάρχου.

Ο Γ. Παπαναστασίου ήταν χωρίς αμφιβολία ο δήμαρχος που είχε απέναντί του την πιο σκληρή αντιπολίτευση που είχε ποτέ δήμαρχος στο Αγρίνιο. Μια αντιπολίτευση τις περισσότερες φορές μηδενιστική, που μερίδα της χαρακτήριζε τη δημοτική αρχή Αγρινίου ως τη χειρότερη δημοτική αρχή που γνώρισε ο τόπος, αφού δεν έδειξε σε κανένα σημείο να συνεκτιμά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλοι οι δήμοι την πενταετία που πέρασε (μετάβαση από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, η περιπέτεια της χώρας το 2015 κτλ). Ο Γ. Παπαναστασίου είχε απέναντί του τον Π. Μοσχολιό, που ακόμη δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα του 2014, να συγκρίνει το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής με το δικό του, που αποδοκιμάστηκε και το οποίο σε μεγάλο βαθμό ήταν ένα νούμερο, 160 εκατ. ευρώ, που υπήρχε μόνο στο δικό του μυαλό και όχι κάποια πραγματικότητα. Είχε επίσης απέναντί του την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να τον αντιπολιτευτεί με ρεσάλτα σε δημοτικές εγκατάστασεις και με αρκετά fake news.

Επίσης ο Γ. Παπαναστασίου ήταν ίσως ο μόνος δήμαρχος στο Αγρίνιο που αντιμετώπισε σημαντικά ρήγματα στη δημοτική του ομάδα. Οι ανεξαρτητοποιήσεις Καζανζτή και Ρόκου, δημοτικών συμβούλων, από τις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου του το 2014, δεν ήταν εύκολο πράγμα να το διαχειριστεί κανείς. Από τις αποχωρήσεις αυτές προέκυψαν ουσιαστικά δύο ακόμη αντιπολιτευτικές φωνές που στο δημοτικό συμβούλιο “δεν άφηναν να πέσει κάτω” το παραμικρό. Κυρίως όμως προέκυψε ένα εν πολλοίς “αντάρτικο” ψηφοδέλτιο, που μπορεί τελικά να περιορίστηκε στο 8,75%, όμως δεν κατάφερε να χαλάσει την εικόνα που ήθελε ο Γ. Παπαναστασίου να περάσει στο πρώτο γύρο των εκλογών: να πάρει περισσότερες ψήφους από το 2014 και το ποσοστό του να γράφει μπροστά “4”.

Βεβαίως ο Γ. Παπαναστασίου στην πρώτη του θητεία στη δημαρχία του Αγρινίου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κάποιο μεγάλο και οραματικό έργο. Ωστόσο κατάφερε αφ΄ενός να δώσει μεγάλη έμφαση στην συντήρηση πλειάδας δημοτικών εγκαταστάσεων (σχολεία, γήπεδα, ΔΑΚ Αγρινίου κτλ), πράγμα που μπορεί να φαντάζει “μικρό” και αυτονόητο, όμως για παρά πολλά χρόνια δεν ήταν παρά τους πακτωλούς των χρηματοδοτήσεων τις παλαιότερες εποχές και αφ΄ετέρου να παρουσιάσει ένα σχεδιασμό έργων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου (2021), που σε ορισμένα σημεία άρχισε ήδη να αποτυπώνεται με εκτελούμενα έργα. Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν υπήρξαν αστοχίες και υστερήσεις σε ορισμένους τομείς του δημοτικού έργου, όμως το ισοζύγιο για τον Γ. Παπαναστασίου παρέμεινε θετικό.

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Γ. Παπαναστασίου φάνηκε πως θα έχει εύκολο έργο απέναντι στη Χριστινά Σταρακά, αφού η ίδια επέλεξε να πολιτευτεί σαν να μην ήταν Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας τα χρόνια που πέρασαν, αλλά απλός πολίτης… Ο Γ. Παπαναστασίου κατάφερε να αντέξει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Απέναντι στην ολόθερμη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Χριστίνα Σταρακά, με το Θάνο Μωραΐτη αλλά και το Γιώργο Βαρεμένο να δίνουν το παρόν στην τελευταία της ομιλία, απέναντι στη σύμπραξη της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χριστίνα Σταρακά στο δεύτερο γύρο, απέναντι στο κυβερνητικό σόου με τα έργα στο γήπεδο του Παναιτωλικού, απέναντι στις “παροτρύνσεις” του μεγαλομετόχου του Παναιτωλικού υπέρ της Χριστίνας Σταρακά, απέναντι στη στήριξη της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου, που επισκέφθηκαν το εκλογικό κέντρο της αντιπάλου του, ο Γιώργος Παπαναστασίου κατέφερε να επανεκλεγεί με σχετική άνεση.