Καμία κουβέντα για ευθύνες, όταν το αποτέλεσμα βαραίνει αυριανούς υποψηφίους

Διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες στο Αγρίνιο με αντικείμενο τις εθνικές εκλογές και την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων των τοπικών οργανώσεων από όλο το νομό λίγες μέρες μετά την παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έγινε σε βαρύ κλίμα.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr από αρκετούς υπήρξε διάθεση να γίνει απολογισμός και απόδοση ευθυνών για το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο ευθύς εξ’αρχής φάνηκε η διάθεση κάποιων αυτή η συζήτηση να κοπεί… μαχαίρι, με το πρόσχημα πως προέχει η μάχη των εθνικών εκλογών και πως ο απολογισμός θα μπορούσε να γίνει αργότερα… Έτσι η συζήτηση πέρασε γρήγορα – γρήγορα στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Στο τραπέζι έπεσαν τα ονόματα όσων έχουν δηλώσει (άγνωστο το πότε, το πως και το σε ποιους) τη διαθεσιμότητά τους για να υποψήφιοι βουλευτές με το ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η αξιολογική συζήτηση για τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι δεν επετράπη… Όλα αυτά βεβαίως και η λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν προκαλούν εντύπωση. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως η άρνηση της συζήτησης για την απόδοση ευθυνών για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών -κυρίως αυτό στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου- συμπίπτει… με το γεγονός πως σε αρκετά μέλη και στελέχη του κόμματος είναι εμπεδωμένη η άποψη πως η ευθύνη για το αποτέλεσμα βαραίνει ανθρώπους, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, που θέλουν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής ζητήθηκαν προτάσεις για το ψηφοδέλτιο, από τη στιγμή όμως οι περισσότεροι διαπιστώσαν πως η διαδικασία γίνεται με όρους τυπικούς και όχι με διάθεση για ουσιαστική συζήτηση, κανείς δεν πρότεινε κανένα. Για το λίγο χρόνο όμως που επιχειρηθήκε να γίνει αξιολογική συζητήση για τα πρόσωπα, εκτός το Θάνο Μωραΐτη και τη στάση του στις δημοτικές εκλογές στο Αγρίνιο, αρνητικά σχολιάστηκε από ορισμένους και η περίπτωση του Δημήτρη Τραπεζιώτη, αφού θεωρήθηκε πως η απόσυρσή του από τη διεκδίκηση της δημαρχίας “κρέμασε” το κόμμα…

Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο πέραν των νυν βουλευτών του κόμματος, που οπωσδήποτε θα είναι ξανά υποψήφιοι και του Θάνου Μωραΐτη, η υποψηφιότητα του οποίου φαίνεται πως έχει κλείσει από το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή που πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έγινε… συριζαίος, στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν διαθέσιμα τα ονόματα του Χρ. Κοκκινοβασίλη, του Στ. Καραγκούνη, του Γ. Βασιλείου, του Σ. Κοντονάσιου, της Καλλιρόης Αυδή και της Ηρώς Ζαβογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι απόψεις των τοπικών οργανώσεων για το ψηφοδέλτιο δεν πρόκειται όχι να εισακουστούν, αλλά ούτε καν να ακουστούν. Ωστόσο φαίνεται ότι σχηματοποιούνται σιγά – σιγά και ιδίως μετά την μεταγραφή Μωραΐτη δύο στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ: το ένα που πιστεύει πως με ανθρώπους τύπου Μωραΐτη, Κατσιφάρα και Σταρακά θα αλωθεί το ΚΙΝΑΛ και το άλλο πως θεωρεί ότι “συμμαχίες” με τέτοια πρόσωπα αλλοιώνουν το ΣΥΡΙΖΑ.