Η “σχολή Παπαναστασίου” και ο περιφερειάρχης – κομματάρχης

Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά η “σχολή Παπαναστασίου” δικαιώθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Χρειάστηκε βέβαια το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, χρειάστηκε ο Απόστολος Κατσιφάρας να “κουράσει” και να αδιαφορήσει προκλητικά για την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, αλλά στο τέλος επιβραβεύτηκε η κριτική πως ο Περιφερειάρχης και στις δυο του θητείες λειτούργησε σε μείζονα θέματα της περιοχής ως κομματάρχης της εκάστοτε κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά ο Γ. Παπαναστασίου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο την περίοδο 2011-2014 επιχείρησε να καταδείξει πως ο Απ. Κατσιφάρας ενίοτε έβαζε το κόμμα που τον στήριζε πάνω από τα προβλήματα της περιοχής. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης (νέος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας) ως μαθητής… της “σχολής Παπαναστασίου”, αφού ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά το 2010, όταν εξελέγη πρώτος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γ. Παπαναστασίου, συνέχισε στο ίδιο τέμπο, επικρίνοντας τη στάση του Απ. Κατσιφάρα να βάζει πλάτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη θητεία του Απ. Κατσιφάρα ο Γ. Παπαναστασίου είχε καταγγείλλει στις αρχές του 2012 την λογιστική καταχώρηση 44 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που είχε ήδη ολοκληρωθεί μέσα από εθνικούς πόρους. Αυτό ήταν το πρώτο “δώρο” του Απ. Κατσιφάρα στην τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εμφανίσει απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων. Ένα “δώρο” που όμως στέρησε από τη Δυτική Ελλάδα αντίστοιχους πόρους για νέα έργα. Το 2017 πάλι ο Γ. Παπαναστασίου, ως δήμαρχος Αγρινίου πια, κατήγγειλε την απόφαση του Απ. Κατσιφάρα να εντάξει στο ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδας το έργο της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με το Άκτιο και τη Βόνιτσα, έργο που το Υπ. Υποδομών είχε σχεδιάσει και έπρεπε να χρηματοδοτήσει από το δικό του πρόγραμμα. Τη σκυτάλη είχε πάρει ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημειώνοντας πως δεν είναι δικαίωμα του Περιφερειάρχη να στερεί από τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας 53 εκατ. ευρώ για να κάνει πολιτικά χατίρια. Ένα περίπου χρόνο αργότερα, όταν ο Αλ. Τσίπρας παρείχε από τη ΔΕΘ τη στήριξή του στον Απ. Κατσιφάρα, το παζλ είχε ολοκληρωθεί. Εξάλλου είχε προηγηθεί και η σιωπή του Περιφερειάρχη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Πατρών – Πύργου.

Μόνο που αυτή τη φορά η “δοτική” στάση του Απ. Κατσιφάρα απέναντι στην Κυβέρνηση αποδείχθηκε μοιραία, αφού τέτοια παρέμεινε ακόμη και λίγο πριν τις εκλογές, όταν για παράδειγμα η Περιφέρεια δεν πήρε θέση στο θέμα της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.