ΠΔΕ για κτιριακά στο Αγρίνιο και μεταφορά του “Μηχανικών Περιβάλλοντος” στην Πάτρα

Το Αγρίνιο και τα πανεπιστημιακά του Τμήματα επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Νωρίτερα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των νέων Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι. Ο Κ. Γραβρόγλου συνοδευόμενος από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Β. Κυριαζοπούλου και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργο Βαρεμένο είχε συνάντηση – συζήτηση με καθηγητές του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε αφ΄ενός από τις αναφορές του Υπουργού Παιδείας πως υπάρχουν “στην ακρή χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα κτιριακά στο Αγρίνιο”, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα πως σε δύο – τρία χρόνια θα υπάρξουν νέες υποδομές στο Αγρίνιο και αφ’ ετέρου από την επιβέβαιωση του σεναρίου πως επίκειται η μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, που με το νέο νόμο μετονομάστηκε σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος και ορίζονταν ως έδρα του το Αγρίνιο. Σημειωτέον πως το Τμήμα είναι στα μηχανογραφικά που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι σε λίγες μέρες με το νέο του όνομα και με έδρα το Αγρίνιο…

Η πρύτανις Β. Κυριαζοπούλου αιτιολόγησε τη μεταφορά στην Πάτρα του ΔΠΦΠ, πλέον Μηχανικών Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι στο Αγρίνιο πρέπει να αναπτυχθεί αμιγώς μια Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και πως καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής (από τα Τμήματα που εδρεύουν στην Πάτρα) θα πρέπει να βοηθήσουν το Τμήμα μέχρι να καλυφθούν οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ (μηχανικών) και άρα αυτό μπορεί να γίνει με μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα.

Ενδεικτικά στη συζήτηση που έγινε με καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η πρύτανις είπε χαρακτηριστικά : “Θα πρέπει να βοηθηθείτε από αλλά Τμήματα της Πολυτεχνικής, εδώ ποιος θα έρθει; Νομίζετε ότι είναι ωραίο να υπάρχει αποκομμένο ένα τμήμα εδώ;” Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι “το ακαδημαϊκό θέμα δεν πρέπει να χαλάσει απο το χωροταξικό…”, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι ο νόμος, η μετονομασία δηλαδή του Τμήματος, είναι απλά μια προϋπόθεση και πως απομένει η de facto αναγνώριση του Τμήματος απο την ακαδημαϊκή κοινότητα… Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα της μεταφοράς τέθηκε ήδη στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, αφού όπως αποκάλυψε καθηγητής του Τμήματος, δεν υπήρχε ομόφωνη απόφαση με έξι μέλη ΔΕΠ να τάσσονται υπέρ της μετακίνησης, τέσσερα να τάσσονται κατά και τρία να ψηφίζουν άκυρο-λευκό.

Σε δηλώσεις του πάντως ο Κ. Γαβρόγλου δεν αναφέρθηκε στη μεταφορά του Τμήματος από το Αγρίνιο, στάθηκε στην ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής και στη στελέχωση των νέων τμημάτων, λέγοντας πως στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ο αριθμός των μελών ΔΕΠ και των συμβασιούχων για τα νέα Τμήματα. “Επιτέλους μια ακαταστασία που υπήρχε στο Αγρίνιο με τα Τμήματα λύνεται” είπε χαρακτηριστικά.

Το ΔΠΠΝΤ, που μετεξελίσσεται σε Ιστορικό – Αρχαιολογικό, και ομοιάζει με το ΔΠΦΠ παραμένοντας “αποκομμένο” από τα υπόλοιπα Τμήματα της Σχολής του, δεν έγινε ιδιαίτερη συζητήση, ωστόσο ο Κ. Γαβρόγλου αρκέστηκε να σχολιάσει πως ήταν ένα πραγματικά ενδιαφέρον τμήμα, όμως κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσει στο τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας ένα Ιστορικό – Αρχαιολογικό.