Ανθ’ ημών Μωραΐτης

Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Υποδομών προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Για να επιτύχει το σκοπό του “δούλευε” τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η σταυροδοσία μάλιστα έδειξε ότι με ευκολία θα καταλάμβανε τη δεύτερη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, αν ο συμμαθητής του στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων έξι μήνες πριν τις εκλογές δεν είχε νεκραναστήσει πολιτικά το Θάνο Μωραΐτη.

Ο λόγος για το Σταύρο Καραγκούνη, παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα στους πολιτικούς αγώνες, ο οποίος περιορίστηκε τελικά στη θέση του πρώτου επιλαχόντος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας “αδειάζει” έναν “δικό του” άνθρωπο. Η ιστορία του πρώην πρωθυπουργού έχει δείξει ότι ειδικεύεται στο να χρησιμοποιεί το όποιο πολιτικό κεφάλαιο συνεργατών και συντρόφων του και στη συνέχεια να τους “κρεμάει”… Βεβαίως όλα αυτά τα παρατηρεί κανείς “απ’ έξω”… Ο Στ. Καραγκούνης δεν δείχνει να αισθάνεται καθόλου έτσι, όταν σε μετεκλογική του δήλωση αναφέρει πως νιώθει “μόνο περηφάνια για τον έντιμο αγώνα που δώσαμε, όλοι μαζί, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, με καθαρή συνείδηση και το μέτωπο ψηλά απέναντι στα πολιτικά τζάκια”.

Εξάλλου και πρακτικά να δει κανείς το ζήτημα ο Στ. Καραγκούνης μάλλον δεν πρέπει να έχει παράπονο από τον παλιό συμμαθητή του και συνοδοιπόρο του την εποχή των καταλήψεων. Πριν την τοποθέτησή του στο πλευρό του Χρ. Σπίρτζη ο Στ. Καραγκούνης τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στον Εθικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), με τρόπο που είχε στηλιτευτεί σχεδόν από το σύνολο του Τύπου, αφού ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης άλλαξε τη θεσμική ιδιότητα της Τριμελούς Επιτροπής που έκανε την επιλογή για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Όμως το θέμα είναι πως η εισδοχή του Θ. Μωραΐτη, εκτός από την απώλεια της έδρας για τον Στ. Καραγκούνη, αποδείχθηκε μία ακόμη λαθεμένη κίνηση για το ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, αφού η συμφωνία Τσίπρα – Μωραΐτη μόνο win-win δεν ήταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαβεβαίωσεις που φέρεται να παρείχε ο Θ. Μωραΐτης, καταποντίστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο δήμο Αγρινίου. Μάλιστα πολλοί θεωρούν πως στον καταποντισμό αυτό έβαλε το χέρι του ο Θ. Μωραΐτης, ίδιως στην περίπτωση του δήμου Αγρινίου. Αντιθέτως, στο τέλος ο μόνος κερδισμένος ήταν ο ίδιος με την επάνοδό του στα έδρανα της Βουλής.