Με τι δεν θα ήταν ικανοποιημένοι στο τοπικό ΣΥΡΙΖΑ;

7% πίσω από την Νέα Δημοκρατία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία και όμως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι “το αποτέλεσμα των εκλογών στον νομό είναι άκρως ικανοποιητικό”… Αυτές οι ψευδαισθήσεις συμβαίνουν ότι νομίζεις ότι στις εκλογές κατεβαίνεις χωρίς αντίπαλο!

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή τη φορά έσπευσε πολύ γρήγορα να κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατάξεις που στήριξε καταποντίστηκαν, η αποτίμηση ακόμη αναμένεται… Εκτός από την απώλεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τις αυτοδιοικητικές του δυνάμεις στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας να συρρικνώνονται δραματικά, σε κάποιες περιπτώσεις σε μονοψήφια ποσοστά… Αυτό είναι κάτι που μπορεί ορισμένα στελέχη της τοπικής οργάνωσης να θέλουν να το περάσουν αβρόχοις ποσίν, όμως για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη κεντροαριστερά έχει σημασία.

Και αυτό γιατί ο αντικειμενικός σκοπός της “προοδευτικής συμμαχίας” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η “εξαφάνιση” του ΚΙΝΑΛ σε τοπικό επίπεδο. Όμως το ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία αύξησε έστω και για λίγο τα ποσοστά του, ενώ στους δήμους της περιοχής, αν και δεν κατήγαγε κάποια μεγάλη νίκη, έδειξε ότι διατηρεί δυνάμεις ασύγκριτα μεγαλύτερες από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως στο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να εκτιμούν ως “άκρως ικανοποιητικό” το αποτέλεσμα των εκλογών επειδή το κόμμα έλαβε περίπου 7.000 περισσότερες ψήφους από τις ευρωεκλογές, όμως αυτό, ακόμη κι αν θεωρηθεί επίτευγμα, δεν μπορεί να διαγράψει τα λάθη που έγιναν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στην επόμενη μέρα θα κριθούν και τα καλά και τα στραβά και τότε σίγουρα κάποιοι θα είναι ικανοποιημένοι αν διατηρήσουν τα ηνία του κόμματος στο νομό. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως που θεωρεί πως έχει εντολή μετασχηματισμού του κόμματος μάλλον δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τα τεκταινόμενα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ…