Το επιχείρημα για την ακύρωση της Νομικής και το ΔΠΠΝΤ

«Η Νομική Σχολή Πατρών καταργείται». Αυτή κατά τα φαινόμενα είναι η κατηγορηματική θέση της νέας κυβέρνησης. Πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη γιατί η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο ίδρυσης τέταρτης Νομικής στη χώρα.

Το επιχείρημα για την ακύρωση της Νομικής, που δρομολογείται είναι ότι έχει σημασία η εκπαίδευση να συμβαδίζει με την αγορά εργασίας, πράγμα που εν προκειμένω δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η Ελλάδα μετρά χιλιάδες άνεργους δικηγόρους.

Αφού είναι έτσι, αναρωτιέται κανείς, αν η νέα κυβέρνηση, θα μπορούσε να προχωρήσει και στην ακύρωση της μετεξέλιξης του τμήματος ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο σε Ιστορικό – Αρχαιολογικό. Το τμήμα του Αγρινίου είναι το έβδομο αμιγώς Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα της χώρας και το δέκατο αν συνυπολογίσει κανείς όλα τα Ιστορικά τμήματα. Το επιχείρημα με τους άνεργους δικηγόρους ισχύει και για τους αρχαιολόγους. Επομένως θα μπορούσε αν ήθελε η νέα κυβέρνηση να διατηρήσει το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που είναι από τα ελάχιστα στη χώρα με αυτό το αντικείμενο.

Πάντως όταν το περασμένο Οκτώβριο η νέα υπουργός Παιδείας, ως τομεάρχης της ΝΔ τότε, είχε επισκεφθεί το Αγρίνιο, και είχε δηλώσει όταν τη τέθηκε το θέμα των τμημάτων του Αγρινίου και της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη πως “δεν πιστεύουμε στη λογική του ράβε – ξήλωνε”… Ενώ για το αν η ΝΔ ως κυβέρνηση ακυρώσει τις όποιες αλλαγές θεσμοθετηθούν είχε πει πως θα περιμένουμε να δούμε τι θα έχει υλοποιηθεί μέχρι την ημέρα που θα αποχωρήσει η κυβέρνηση και θα αποφασίσουμε τότε. Επομένως, θεωρητικά τουλάχιστον, πολλά πράγματα παραμένουν φλου…