Αντιπλημμυρικά: Κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο

Αν στα μέσα Ιουλίου παρουσιάζονται έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες πλημμύρας, για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Κι όμως στην Αιτωλοακαρνανία είμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές, αφού καμία σοβαρή παρέμβαση δεν έγινε τα τελευταία χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Πριν ακόμη από την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, το 2017, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση η ανάθεση -και μάλιστα αδαπάνως για το Δημόσιο- στον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού της εκπόνησης μελετών αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του νέου αυτοκινητοδρόμου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι εξαγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα στην Ιόνια Οδό επαναδιατυπώθηκαν πολλές φορές, ωστόσο τίποτα δεν προχώρησε… Από τους φορείς της περιοχής δεν έγινε κάποια σοβαρή διεκδίκηση με ορισμένους αυτοδιοικητικούς να εκφράζουν κατά καιρούς απλώς την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά.

Το βασικότερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η απερχόμενη περιφερειακή αρχή του Απ. Κατσιφάρας τα προηγούμενα χρόνια στην πράξη αποποιήθηκε τις αρμοδιότητές της για το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκε προκειμένου να προχωρήσουν κάποιες μελέτες για μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Επίσης η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής απαιτεί πόρους που η έως τώρα εμπειρία έδειξε ότι δεν βρίσκονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών έχει προγραμματίσει την εκπόνηση «Μaster Ρlan έργων αντιπλημμυρικής Προστασίας στη Δυτική Στερεά Ελλάδα», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα, που μπορεί να μην είναι αντιπλημμυρικά, όμως έχουν και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, αφού πολλές φορές “συνδράμουν” στις αποστράγγιση ολόκληρων περιοχών, ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει λόγω της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Έτσι μοιραία βρισκόμαστε κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο…