Η δεύτερη θητεία κρίνει την υστεροφημία

Με μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς και διάφορους λόγους αναμένεται η δεύτερη θητεία του Γιώργου Παπαναστασίου στη δημαρχία του Αγρινίου που ξεκινά. Αυτή η δεύτερη θητεία είναι η θητεία, που ζητούσε ο ίδιος για να ολοκληρώσει το έργο του στο δήμο. Είναι η θητεία εξάλλου που συμπίπτει με το τέλος της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, άρα ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να αποτυπωθεί σε έργα. Είναι επίσης η θητεία με φιλικά προς αυτόν διακείμενη κυβέρνηση, καθώς και Περιφερειάρχη. Κυρίως όμως σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του ιδίου είναι η τελευταία του θητεία ως δήμαρχος!

Αυτό θεωρητικά τουλάχιστον σημαίνει ότι ο Γ. Παπαναστασίου σε αυτή τη δεύτερη θητεία θα είναι περισσότερο “απελευθερωμένος” και έτοιμος για ρήξεις και τομές που στην πρώτη θητεία δεν προχώρησαν στο βωμό της τήρησης κάποιων ισορροπιών σε πολλά πεδία. “Απελευθερωμένος” για παράδειγμα σε σχέση με τη διαχείρηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημοτικής του ομάδας, “απελευθερωμένος” σε σχέση με το διοικητικό κομμάτι και το προσωπικό του δήμου… Αυτό το τελευταίο παράδειγμα ίσως είναι το πλέον ενδεικτικό για το αν τελικά ο Γ. Παπαναστασίου στη δεύτερη θητεία θα είναι αποφασισμένος για ρήξεις. Δηλαδή, θα προχωρήσει η αλλαγή του οργανισμού του δήμου Αγρινίου; Πριν καλά – καλά ορκιστεί για δεύτερη φορά δήμαρχος το “βαθύ κράτος” του δήμου “έδειξε τα δόντια του” με διαρροές σε μερίδα του τοπικού Τύπου σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του δήμου… Αναφορές που χαρακτηρίστηκαν αμέσως fake news από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Βεβαίως ανασταλτικός παράγοντας για το Γ. Παπαναστασίου και το να προχωρήσει διάφορα πράγματα που στην πρώτη θητεία έμειναν στο συρτάρι είναι το γεγονός ότι στη δεύτερη θητεία λόγω απλής αναλογικής δεν θα έχει την “άνεση” της απόλυτης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Θα μπορεί όμως αυτό να είναι δικαιολογία για να μην γίνουν οι τομές που χρειάζεται ο δήμος Αγρινίου; Έχει ο ίδιος την πολυτέλεια να κινηθεί φοβικά και να ρισκάρει την υστεροφημία του ως δήμαρχος Αγρινίου, υποκύπτοντας είτε στα συντεχνιακά συμφέροντα των εργαζομένων, είτε στην αυτάρεσκη φιλοδοξία ορισμένων μελών της παράταξής του για εξουσία χωρίς οι ίδιοι να είναι παραγωγικοί στα καθήκοντά τους στο δήμο;