Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου (Στίβος): Εκεί που η ιστορία συναντά το παρόν και το παρόν…. γίνεται ιστορία

Του Χαράλαμπου Ποσονίδη
Προπονητή Στίβου

Διαχρονικά ο αθλητισμός περιέκλειε το ανθρώπινο μεγαλείο και αντανακλούσε τις πραγματικές αξίες , οι οποίες αποτελούσαν το ηθικό απόσταγμα μιας κοινωνίας. Ακόμη περισσότερο ο κλασικός αθλητισμός , ο γενεσιουργός όλου του αθλητικού και ολυμπιακού οικοδομήματος, έχοντας τις ρίζες του στις λαμπρές εποχές των αρχαίων ελλήνων , συνέβαλε στην ολοκλήρωση του ανθρώπου και στην επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης καλλιεργώντας το όραμα του μεγάλου, δυνατού, αληθινού και ωραίου.

Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου αποτελούμενη από ανθρώπους με ιδέες, όνειρα, αγάπη και μεράκι , κατάφερε να αναδείξει τον κλασικό αθλητισμό της πόλης μας σε πρωταγωνιστή των στιβικών δρώμενων της χώρας. Ειδικότερα τη δεκαετία του ’70 αρκετοί αθλητές της ανέβηκαν το πόντιουμ στα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών και φόρεσαν επάξια το εθνόσημο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι αυτές οι επιτυχίες δεν έμειναν σαν μια απλή καταγραφή στην αθλητική διαδρομή του σωματείου. Η ιστορία αυτή αποτέλεσε έμπνευση και πρόκληση για τους νέους ανθρώπους της ΓΕΑ που συνέχισαν αυτό το έργο υιοθετώντας μια νέα σύγχρονη κουλτούρα, διαμορφώνοντας το δικό τους όραμα και στρατηγική. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά σπουδαίο αφού τα τελευταία χρόνια οι αθλητές και αθλήτριες της ΓΕΑ κατάφεραν να κατακτήσουν μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες των πανελληνίων πρωταθλημάτων, να γίνουν βαλκανιονίκες και να αγωνίζονται με τη φανέλα της εθνικής ομάδας σε διεθνείς αγώνες. Έτσι σήμερα αυτές οι επιτυχίες διαμορφώνουν ιστορικά δεδομένα και τοποθετούν το σύλλογο αλλά και την πόλη που εκπροσωπεί στις κορυφαίες θέσεις του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.

Όμως η συνολική στρατηγική των ανθρώπων του στίβου της ΓΕΑ συνεχίζει σε ένα ευρύτερο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με τη δημιουργία τα τελευταία χρόνια μιας αξιόλογης και δυνατής ακαδημίας όπου δεκάδες νέα παιδιά μυούνται και ανακαλύπτουν το μαγικό κόσμο του στίβου. Έχοντας ως βασικούς άξονες τη δημιουργία μιας ομάδας καθοδήγησης, τη διάδοση του οράματος, την ενδυνάμωση και την ευρεία συμμετοχή, κατάφεραν οι συντελεστές της ακαδημίας να δραστηριοποιήσουν τους μικρούς αθλητές, να τους δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες των βασικών και ποικίλων δεξιοτήτων, να αναπτύξουν τις ατομικές τους ικανότητες αλλά κυρίως να καταφέρουν μέσα από την δυναμική αλληλεπίδραση να γνωρίσουν τις ανθρώπινες αξίες.

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από ένα καταιγισμό αλλαγών όπου οι ραγδαίες εξελίξεις στο κοινωνικό-οικονομικό-τεχνολογικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι αναντίρρητα προσδίδουν στις ακαδημίες αθλητισμού ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, γεγονός στο οποίο κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να αναδείξει. Η σημαντικότητα τους έχει ήδη παρουσιάσει αρκετά θετικά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο επιτυχιών όσο και σε επίπεδο συμμετοχής.

Το Αγρίνιο είναι η πόλη μας! και επιθυμία όσων την αγαπούν είναι να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη , ανθρώπινη και ποιοτική πόλη, όπου σε όλη την Ελλάδα θα αναφέρονται για τα θετικά και όμορφα που πραγματοποιούνται σε αυτή. Άξιοι πρεσβευτές της που συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Παναιτωλικός με το ποδόσφαιρο , ο ΑΟ Αγρινίου με την καλαθοσφαίριση, η ΓΕΑ με τον κλασικό αθλητισμό. Ο αθλητισμός κτυπά στιβαρά την καρδιά αυτής της πόλης και μπορεί να τονώσει την περηφάνια και να δώσει χαρά στους πολίτες της. Ο αθλητισμός της πόλης μας μπορεί να αποτελέσει το ζωογόνο οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να ορθώσουμε το ανάστημα σε κάθε μίζερο, νοσηρό και απαξιωτικό που μας απειλεί. Όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε, να θωρακίσουμε και να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν αυτέ οι λαμπρές προσπάθειες, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις σωστές παρακαταθήκες για το μέλλον των παιδιών μας αλλά και για το μέλλον της ίδιας της πόλης μας.