Ακόμη κι είναι «διακοσμητικά» ας τους ανεβάσουμε το επίπεδο

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Το ζήσαμε και στο Αγρίνιο με τις μικρότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να αντιδρούν στη διαδικασία των δημαιρεσιών λόγω του αποκλεισμού που τους επεφύλαξε ο τροποποιημένος «Κλεισθένης» από τις επιτροπές του δήμου. Υπάρχει, είναι η αλήθεια, σε αρκετούς αυτοδιοικητικούς μια διάχυτη ανησυχία, για το γεγονός ότι ο «Κλεισθένης» όπως τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να έλυσε αρκετά από τα προβλήματα «κυβερνησιμότητας» των ΟΤΑ, ωστόσο κατέστησε, όπως λένε, «διακοσμητικά» τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μεταφέροντας αρμοδιότητες στις επιτροπές, όπου πλέον η πλειοψηφία προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Το πρόβλημα μάλλον έγκειται στο γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές ήρθαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί, εν πολλοίς είναι άδικο οι μικρότερες παρατάξεις να μην εκπροσωπούνται στις επιτροπές. Από την άλλη όμως η απλή αναλογική, όπως ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μάλλον θα είχε φέρει στους δήμους και τις περιφέρειες πολύ περισσότερα προβλήματα. Είναι εξάλλου δύσκολο να μείνει η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος… Οι αντιδράσεις λοιπόν μοιάζουν ως ένα βαθμό δικαιολογημένες, αλλά ας μην περάσουμε στο άλλο άκρο να πούμε ότι καταργήθηκε η ελευθερία έκφρασης σε αυτή τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση οι μικρότερες αυτοδιοικητικές παρατάξεις ούτως ή άλλως θα έχουν λόγο και άποψη για τα τεκταινόμενα. Και το βήμα του δημοτικού / περιφερειακού συμβουλίου δεν είναι μικρό βήμα για να εκφέρει τις απόψεις του κάποιος και να έχει παρέμβαση στην κοινωνία. Από την άλλη οι επιτροπές των ΟΤΑ δεν είναι όργανα που συνεδριάζουν μυστικά… Οι παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται εκεί θα πρέπει να μπορούν, αν θέλουν, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις -ακόμη κι αν δεν έχουν δικαίωμα ψήφου- και να ενημερώνονται πλήρως για όλα τα θέματα.
Το μεγάλο ζητούμενο εξάλλου είναι να προκύψει μέσα από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων ένα ανεβασμένο επίπεδο διαλόγου, με θέσεις, προτάσεις, κριτική, έλεγχο της εξουσίας και σύνθεση απόψεων, ώστε στο τέλος της ημέρας να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία.