Τα «έτοιμα» Τσίπρα και η πραγματικότητα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Πολύ έξυπνα ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε το Σάββατο να «προλάβει» την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα έτοιμα που βρήκαν και να σαρώνουν το κράτος ως λάφυρο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια, τι εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν ισχυρίζεται ότι η ΝΔ τρώει από τα έτοιμα; Ποια είναι άραγε τα «έτοιμα»; Μάλλον ό,τι απέμεινε από τις παροχές, που ο ίδιος έκανε στους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του μοιράζοντας το υπερ-πλεόνασμα, που προέκυψε από το φορομπηχτικό ντεμαράζ που εξαπέλυσε. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να καρπωθεί τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Ποια είναι όμως αυτά τα «επιτεύγματα»; Μόλις πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ μας είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου του 2019 είναι στο 1,5%! Αυτή την ανάπτυξη παρέδωσε ο Αλ. Τσίπρας. Είναι επίτευγμα αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα; Δυστυχώς όχι.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη για ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από το κόστος δανεισμού της και μεγαλύτερους από τα πλεονάσματα που έχει υποχρεωθεί από τους δανειστές της να πιάνει. Μόνο έτσι, εξάλλου, μπορεί να γίνει και το χρέος της πραγματικά βιώσιμο. Όμως το 1,5% της ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου μόλις που «ισοφαρίζει» το κόστος δανεισμού στα δεκαετή ομόλογα. Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αυτή την περίοδο κατά διαβολεμένη συγκυρία είναι περίπου ίδιο με αυτό των ΗΠΑ… Και όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας. Η οποία δεν πρόκειται να παραμείνει για πολύ τόσο ευνοϊκή…

Μακάρι, όχι μόνο ο Αλ. Τσίπρας, αλλά συνολικά ως χώρα να μπορούσαμε να μιλάμε για επιτεύγματα. Μήπως όμως πρέπει όλοι μας και ο Αλ Τσίπρας, έχοντας πια κυβερνητική εμπειρία, να δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά; Για παράδειγμα, όταν λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προασπιστεί σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα που του έχει δώσει ο λαός τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που εκπροσωπεί. Και στη Βουλή και εκτός Βουλής» καλό θα ήταν αυτή η… «έξοδος» του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή να μην είναι σαν εκείνη της περιόδου 2012-2015… Γιατί, από μια τέτοιου τύπου «έξοδο» ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωφεληθεί! Εξάλλου φρόντισε από το καλοκαίρι του 2015 να βάλλει ο ίδιος φρένο στο κινηματικό φρόνημα.