Υπηρεσίες Δόμησης με ένα μηχανικό! – Καθυστερήσεις μηνών στην έκδοση αδειών

Διαδημοτική ΥΔΟΜ Αμφιλοχίας – Βόνιτσας προτείνει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Και ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, όπως η αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας, η υποστελέχωση αρκετών Υπηρεσιών Δόμησης της Αιτωλοακαρνανίας επιφέρει πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση νέων αδειών.

Μάλιστα πέρα από το αναπτυξιακό σκέλος, επειδή παρατηρείται μια διαρκής αύξηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών αυτών, όπως τα αυθαίρετα, οι χρήσεις γης κτλ, οι καθυστερήσεις αυτές επηρεάζουν πέρα από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών απαιτεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις το πολύ σε ένα μήνα, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις άνω των τριών μηνών…

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στον Δυτικά Fm 92,8 και τον Δημήτρη Παπαδάκη. «Είναι γνωστή η υποστελέχωση των υπηρεσιών, από τη στιγμή που έχουν σταματήσει οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια. Εσχάτως όμως είχαμε το πρόβλημα με την Υπηρεσία Δόμησης Αμφιλοχίας, όπου μετά την εκλογή του συναδέλφου Γ. Κατσούλα, η υπηρεσία έμεινε με ένα μόνο μηχανικό. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να εκδοθούν άδειες και για την περιοχή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, που εξυπηρετούνταν από την υπηρεσία της Αμφιλοχίας» ανέφερε αρχικά ο Λίνος Μπλέτσας περιγράφοντας το πρόβλημα, το οποίο παίρνει επιπλέον διαστάσεις, αφού η περιοχή αυτή παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού. Και πρόσθεσε : «αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν θα γίνει π.χ. μια καταγγελία για αυθαίρετη δόμηση, θα πρέπει η υπηρεσία να στείλει τον υπεύθυνο μηχανικό να κάνει την αυτοψία, αν είναι ένας αυτός ο μηχανικός, τι γίνεται; Κλειδώνει την υπηρεσία και πάει να κάνει την αυτοψία, που μπορεί να είναι ακόμη και σε ένα ορεινό χωριό;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Λίνας Μπλέτσας.

Τελικά η περιοχή της Βόνιτσας μετά από σχετικό αίτημα εξυπηρετείται από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Μεσολογγίου. «Όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ότι και η ΥΔΟΜ Μεσολογγίου αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης. Έτσι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με τον πρόεδρό του θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου, να δημιουργηθεί μια διαδημοτική Υπηρεσία Δόμησης μεταξύ των υπηρεσιών της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας. Επιπλέον ο Λίνος Μπλέτσας υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πρέπει οι χωροταξικές υπηρεσίες της χώρας να μπουν σε μία τέτοια δομή, ωστόσο μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται στελέχωση των υπηρεσιών με προσλήψεις διπλωματούχων μηχανικών. «Είναι μεσοβέζικη κατάσταση να υποστηρίζεται ένας Δήμος από την Τεχνική Υπηρεσία ή την Πολεοδομία του διπλάνου του, κάποια στιγμή πρέπει να πάμε σε μια κατάσταση, όπου όλοι οι Δήμοι θα έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να έχουν τη δική τους ΥΔΟΜ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.