«Καμπανάκι» για τα έργα της Λιμνοθάλασσας: Μελέτες και χρήματα υπάρχουν, αλλά καθυστερεί η ένταξη…

Ακόμη περιμένει την απάντηση του Υπ. Υποδομών ο Φορέας Διαχείρισης
Προεξάρχουσα θέση στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που υλοποιούν από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Μεσολογγίου, έχουν δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας” για τη χρηματοδότησή τους, τα έργα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί…

Ο λόγος για τα έργα «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και «Αποχέτευση – Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού» που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική και αλιευτική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, καθώς περιλαμβάνουν άρσεις αναχωμάτων, αντλιοστάσια και τη διώρυγα Δ20 στη Σταμνά, η οποία έχει «ταλαιπωρήσει» επανειλημμένως την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας, που ωρίμασε τις μελέτες των έργων στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, έχει απευθυνθεί στη Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών και Αντιπλημμυρικών Έργων του Υπ. Υποδομών από τον περασμένο Ιούλιο αναφορικά με την κατάθεση τεχνικού δελτίου από την πλευρά της για την ένταξη των έργων, όμως ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση… Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Γιάννης Σελιμάς μιλώντας στον «Δυτικά Fm 92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη «η αγωνία του Φορέα για τα έργα αυτά είναι μεγάλη, γιατί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο δώσαμε ένα εκατομμύριο ευρώ για να ωριμάσουμε τα έργα αυτά και θέλουμε να τα δούμε να υλοποιούνται. Το “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας” έχει απορρόφηση μόνο 13%, οπότε και το Υπουργείο πρέπει να «τρέξει» για να απορροφηθούν τα χρήματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τεχνικό δελτίο και θα πρέπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Μεσολογγίου να πιέσουν την αρμόδια διεύθυνση του Υπ. Υποδομών, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των έργων». Μάλιστα ο Γ. Σελιμάς παρατήρησε πως η πρόσκληση ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 και τα έργα –αν τελικά χρηματοδοτηθούν- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. «Θα πρέπει να ανέλθουμε όλοι στις ευθύνες μας και να αναλάβει ο καθένας το ρόλο του» είπε ακόμη ο Διευθυντής του Φορέας Διαχείρησης θέλοντας να υπογραμμίσει τον κίνδυνο να μην ενταχθούν τα έργα. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας εμφατικά ότι «εδώ έχουμε μια χρυσή ευκαιρία, γιατί έχουμε ώριμα έργα και έχουμε μια πρόσκληση με 25 εκατ. ευρώ, που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την περιοχή μας. Αν αυτό δεν γίνει τώρα, ίσως δεν γίνει ποτέ…»

Αναφορικά με τους λόγους της καθυστέρησης που παρατηρείται ο Γ. Σελιμάς εξήγησε ότι η πρώτη πρόσκληση είχε βγει τον Ιανουάριο του 2019 και απευθύνονταν σε Δήμους και Περιφέρειες, όμως η Περιφέρεια δήλωσε ανεπάρκεια να καταρτίσει το τεχνικό δελτίο και στη συνέχεια η πρόσκληση, τον Μάρτιο του 2019, άλλαξε βάζοντας δυνητικούς δικαιούχους και τις αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων.