Με μικρή συμμετοχή στο Αγρίνιο η απεργιακή συγκέντρωση για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα για σήμερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Tο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σπύρος Κοτοπούλης, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μ.Κατσιγιάννης.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», «με το οποίο, πέραν από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει “γη και ύδωρ” στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου το πολυνομοσχέδιο:
– Χτυπά τις κλαδικές συμβάσεις και δίνει με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην τις εφαρμόζουν .
– Δίνει νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φτηνούς εργάτες με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
– Καταργεί το ελάχιστο δικαίωμα προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις υλοποιώντας την απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών.
– Προβλέπει συνυπευθυνότητα των εργαζομένων για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη και στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
– Προβλέπει μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων , των αγώνων των εργαζομένων, θεσπίζοντας το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για απόφαση απεργίας, ένα γενικευμένο φακέλωμα που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει και να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται , να μη διεκδικούν το δίκιο τους.
– Καταργεί όλες τις συλλογικές διαδικασίες διοικητικών συμβουλίων, γενικών συνελεύσεων και τα ίδια τα καταστατικά των συνδικάτων.