Αυχενική Διαφάνεια: Τι είναι και πότε γίνεται

Η μητρότητα είναι μία περίοδος σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας. Πρόκειται για ένα ρόλο μοναδικό καθώς δημιουργεί και κουβαλάει μέσα της μια νέα ζωή. Αν και η εγκυμοσύνη είναι κάτι φυσιολογικό, δεν παύει σε ορισμένες περιπτώσεις να κρύβει κινδύνους. Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστεί η υγεία του εμβρύου και της μητέρας, όπως και η ομαλή πορεία της κύησης, έχει θεσπιστεί μια σειρά από εξετάσεις γνωστές ως προγεννητικός έλεγχος.

Αυχενική διαφάνεια και papp a
Ο προγεννητικός έλεγχος επιπέδου Α γίνεται κατά τη διάρκεια εξελισσόμενης και περιλαμβάνει δύο ουσιαστικά εξετάσεις: Αυχενική διαφάνεια και papp a.

Η αυχενική διαφάνεια είναι η σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης καθώς ανιχνεύει την πιθανότητα του εμβρύου για χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Πρόκειται για μία μέθοδο που είναι ιδιαίτερα ακριβής και τα αποτελέσματά της έχουν επιβεβαιωθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες διεθνώς.

Η διαδικασία με την οποία γίνεται η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας είναι απλή και δε διαφέρει ουσιαστικά α-ό οποιοδήποτε υπερηχογράφημα. Η έγκυος ξαπλώνει στο ιατρικό κρεβάτι. Ο γιατρός αφού αλείψει την κοιλιά της με το ειδικό gel κινεί στην επιφάνεια της κοιλιά την κεφαλή του υπερηχογράφου μεταφέροντας την εικόνα του εμβρύου στην οθόνη.

Αν η θέση του εμβρύου είναι κατάλληλη η διάρκεια της συγκεκριμένης εξέτασης δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά.

Την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας ακολουθεί αιμοληψία της εγκύου για μέτρηση δυο βιοχημικών δεικτών {B-HCG  και PAPP-A}. Με τη χρήση συγκεκριμένου αλγόριθμου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πραγματοποιείται ανάλυση των αποτελεσμάτων.  Το εξαγόμενο της όλης διαδικασίας είναι ένα κλάσμα που αφορά στην πιθανότητα που έχει η συγκεκριμένη έγκυος να κυοφορεί έμβρυο με χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η παραπάνω πιθανότητα ακόμα και αν είναι μεγάλη, σε καμία περίπτωση δεν έχει διαγνωστικό χαρακτήρα. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο δίνεται στο ζευγάρι η επιλογή περεταίρω επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου.

Πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια
Μια ιδιαίτερα συχνή ερώτηση δεν είναι άλλη από την παρακάτω:
Πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αρκετά σαφής. Η συγκεκριμένη μέτρηση γίνεται ανάμεσα στην 11η με 14η βδομάδα της κύησης.

Έχετε απορίες; Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μαιευτήρα-γυναικολόγου Ελευθέριου Αναστασάκη.