Ξενοδοχεία για μετανάστες αναζητά η ΕΛ.ΑΣ στο Αγρίνιο

Από την σύσκεψη για το μεταναστευτικό – προσφυγικό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους περιφερειάρχες τις χώρες την προηγούμενη εβδομάδα, η είδηση ήταν πως αφ΄ενός η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας ήταν ομόφωνη και αφ΄ετέρου πως ο υπουργός τους σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη σύσκεψη μετείχαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αναλάβουν να εντοπίσουν χώρους για τη φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και στο Αγρίνιο έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν ξενοδόχους της περιοχής σχετικά με το αν ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων. Η φιλοξενία σε ξενοδοχεία, που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά, θα γίνει μέσω των προγραμμάτων ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και “ΕΣΤΙΑ 2” της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αντίτιμο, για ένα ξενοδοχείο είναι αρκετά δελεαστικό και φτάνει τα 35 ευρώ το άτομο την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως ο ξενοδόχος που θα φιλοξενήσει 100 άτομα για ένα χρόνο θα λάβει περί τα 1,3 εκατ. ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Οι πληροφορίες λένε πάντως πως επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει διαθεσιμότητα από την πλευρά των ξενοδόχων της περιοχής. Επίσης αναζητούνται αναξιοποίητα – εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξαταστεί ως πιθανός χώρος φιλοξενίας μετά από πρόταση της 6ης ΥΠΕ το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η λύση αυτή.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη ανάλογη εμπειρία από τη διαμονή μεταναστών σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου έδειξε ότι αν υπάρξει ένας καλός συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς τα όποια προβλήματα μπορούν να αμβλυνθούν σε μεγάλο βαθμό.