Πληγή για τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας οι αντιστοιχίες του νόμου Γαβρόγλου

«Άγνωστος Χ» παραμένει ο αριθμός των φοιτητών
Τα περιφερειακά τμήματα «αιμορραγούν» από τις μεταγραφές φοιτητών

Σε αχαρτογράφητα νερά ως προς τον αριθμό των φοιτητών των τμημάτων τους βρίσκονται στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Αιτία το γεγονός ότι ο νόμος Γαβρόγλου φέρνοντας την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και την ίδρυση πολλών νέων τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο με άλλα υπάρχοντα τμήματα, δίνει το δικαίωμα σε πολλούς περισσότερους φοιτητές να διεκδικήσουν μεταγραφή από πανεπιστήμια της επαρχίας προς το κέντρο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στον αστερισμό αυτό βρίσκονται και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Τα τέσσερα τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο έχουν φέτος συνολικά 731 εισακτέους, ενώ τα τρία τμήματα του Μεσολογγίου έχουν 610 εισακτέους, όμως είναι πολύ πιθανό ο αριθμός αυτός να μειωθεί σημαντικά και σε βαθμό που είναι δύσκολο κανείς να υπολογίσει. Ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί φοιτητές προτιμούν να σπουδάσουν στο τόπο καταγωγής – διαμονής τους ή να φοιτούν εξ’ αποστάσεως σε αρκετές περιπτώσεις. Η «αιμορραγία» των περιφερειακών τμημάτων προς τα πανεπιστήμια του κέντρου αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το καθεστώς των μεταγραφών δεν είχε αλλάξει, ενώ πλέον 382 τμήματα ανά τη χώρα έχουν αντιστοιχία με κάποιο άλλο.

Αγρίνιο
1. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 207
2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 174
3. ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ 170
4. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 180
Σύνολο 731
Μεσολόγγι
1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 210
2. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 210
3. ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 190
Σύνολο 610

Οι πολλές αντιστοιχίες…

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος στο Αγρίνιο, που έχει πλέον εννιά αντίστοιχα – ομοειδή τμήματα σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητές που εισάγονται στο Αγρίνιο θα μπορούν να ζητήσουν μεταγραφή για τα αντίστοιχα τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε άλλες πόλεις, όπως ο Βόλος, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο, η Καλαμάτα, η Κομοτηνή, η Κέρκυρα και η Μυτιλήνη. Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, «προκάτοχος» του Ιστορικού – Αρχαιολογικού δεν είχε αντιστοιχίες καθώς ήταν τμήμα με μοναδικό αντικείμενο. Ακόμη και τα νεοϊδρυθέντα τμήμα της Γεωπονικής Σχολής σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι έχουν επίσης αρκετές αντιστοιχίες… Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο έχει αντιστοιχίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Αργοστόλι. Το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι έχει αντιστοιχίες στην Αθήνα και το Βόλο, ενώ το τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι) έχει αντιστοιχίες σε Αθήνα Βόλο και Λάρισα. Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο (πρώην ΔΠΦΠ) μετά τη μετονομασία του έχει αντιστοιχίες σε Ξάνθη και Χανιά. Το μόνο τμήμα που δεν… «κινδυνεύει» είναι το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων καθώς το αντικείμενό του είναι μοναδικό.

Επί του παρόντος το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει παρέμβει στο καθεστώς των μεταγραφών και παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις… Τα κριτήρια για τις μεταγραφές των φοιτητών, οικονομικά και κοινωνικά, παραμένουν τα ίδια και η Υπουργός Παιδείας δηλώνει πως για φέτος προέχει η αυστηρή τήρηση του νόμου, ενώ «σε βάθος χρόνου θα έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα πιο δίκαιο, αλληλέγγυο και ορθολογικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών».

Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια χτυπούν «καμπανάκι» για τον μεγάλο αριθμό πρόσθετων φοιτητών που καλούνται να εκπαιδεύσουν καθώς στον αρχικό αριθμό εισακτέων, προστίθενται και οι φοιτητές οι οποίοι μεταπηδούν σε αυτά λόγω μετεγγραφών. Την ίδια ώρα τα περιφερειακά τμήματα αποδυναμώνονται από φοιτητές… Είναι ενδεικτικό ότι ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει προειδοποιήσει ότι το ισχύον ιδιαίτερα χαλαρό σύστημα μετεγγραφών και η προσθήκη ειδικών κατηγοριών εισακτέων, οδηγούν σε σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων, η οποία σε ορισμένα Τμήματα έφτασε την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε στον διπλασιασμό των εισακτέων! Μάλιστα το Αριστοτέλειο έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του αναμενόμενου και φέτος, μεγάλου κύματος μετεγγραφών…

Του Δημήτρη Παπαδάκη