Λίνα Μενδώνη: Προέχει να αναδείξουμε αυτά που ήδη έχουμε

Παρουσιάστηκε ο τόμος με το αρχαιολογικό έργο στην Αιτωλοακαρνανία
Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μεσολόγγι από την Η Εφορεία Αρχαιοτήτων η παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού & Ιστορικού Συνεδρίου αναφορικά με το «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα».

Την παρουσίαση έκαναν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου, ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κα ο Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού. Ενώ ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Παναγιώτη Κοντό, Πρόεδρο της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας.

Η ομιλία της Λίνας Μενδώνη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε δύο βασικά μηνύματα. Το ένα είχε να κάνει με τις επενδύσεις στα έργα του πολιτισμού και στο γεγονός ότι ο πολιτισμός προσφέρει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα ως τέταρτος πυλώνας της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε η Υπουργός οι μελέτες που υπάρχουν στο Υπουργείο καταδεικνύουν πως για κάθε ένα ευρώ επενδύσεων επιστρέφουν σε ορίζοντα πενταετίας στην πραγματική οικονομία 3,4 ευρώ περίπου. Με βάση αυτό, το δεύτερο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη ήταν στην παρούσα συγκυρία προέχει να αναδειχθούν τα ευρήματα που έχουν ήδη έρθει στο φως. «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να συντηρήσουμε τα ιστάμενα μνημεία, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και να δημιουργήσουμε μουσειακές υποδομές, για να προβάλλουμε αυτά που έχουμε» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη. «Οι αρχαιολόγοι έχουμε την αγωνία του να βρούμε καινούργια πράγματα, όμως η υποχρέωσή μας είναι να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτά που έχουμε και να δεχθούμε ότι θα υπάρξουν και μετά από εμάς κι άλλοι αρχαιολόγοι…» πρόσθεσε με νόημα στη συνέχεια. Αυτό το δεύτερο ήταν ένα μάλλον «αρνητικό» μήνυμα για τους αρχαιολόγους και αξιοσημείωτο και η ίδια η Υπουργός τυγχάνει αρχαιολόγος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Υπουργός Πολιτισμού έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάδειξη των μνημείων και των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης την επιστημονική έρευνα και την επιστημονική δημοσίευση. «Αν δεν έχουν προηγηθεί αυτά, τότε δεν είναι σωστή ούτε η συντήρηση, ούτε η προστασία κυρίως όμως η ανάδειξη. Και τότε γίνονται διαχειριστικά λάθη…» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί για την ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στην Αιτωλοακαρνανία 5,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ενώ για την ανασκαφή της Ιόνιας Οδού στην Αιτωλοακαρνανία δαπανήθηκαν 15 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού δείχνουν τον όγκο του αρχαιολογικού έργου που έγινε τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη αυτό το έργο να αναδειχθεί.