Πρόταση 15 εκατ. ευρώ για τις Καπναποθήκες Παπαστράτου από το δήμο Αγρινίου

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου η υποβολή πρότασης ύψους 15 εκατ. ευρώ από το δήμο Αγρινίου στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπ. Εσωτερικών για την ανακαίνιση του πενταώροφου τσιμέντινου κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαστράτου. Η πρόταση του δήμου μάλιστα εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επειδή αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο για παράταση της πρόσκλησης αυτή τελικά δεν υπήρξε.

Η πρόταση του δήμου αφορά την επανάχρηση του κτιρίου για τη στέγαση υπηρεσιών και πολιτιστικών δομών που τώρα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Η πρόταση προβλέπει αίθριο στο κέντρο του κτιρίου, βιοκλιματικό σχεδιασμό, προσβασιμότητα για ΑμεΑ, θερμομόνωση, αναβάθμιση εσωτερικών χώρων αλλά και το γκρέμισμα του όμορου τριώροφου που φιλοξενεί τις υπηρεσίες καθαριότητας και στη θέση του την κατασκευή κλιμακοστασίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αγρινίου κατά τη συζήτηση του θέματος αποκάλυψε πως ο δήμος Αγρινίου είναι σε συζητήσεις με το Ίδρυμα Παπαστράτου, οι οποίες όπως είπε βρίσκονται σε καλό δρόμο, προκειμένου να παραχωρηθούν στο δήμο Αγρινίου και τα άλλα δύο κτίρια του συγκροτήματος των Καπναποθηκών Παπαστράτου, που ανήκουν στο Ίδρυμα. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει εκ των πραγμάτων, αφού για να γίνει μια τέτοια παραχώρηση θα πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση, λόγω της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε ομόφωνα, ωστόσο, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπήρξε πλειάδα ερωτημάτων κυρίως σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών και την τύχη που θα έχει τελικά η πρόταση. Από τη δημοτική αρχή εκφράστηκε η αισιοδοξία πως η πρόταση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και το έργο θα προχωρήσει. Ωστόσο ο επικεφαλής της παράταξης “ο τόπος μας αξίζει” Ν. Καζαντζής, αφού υπενθύμισε παλαιότερες αποτυχημένες προσπάθειες για την ανακαίνιση του κτιρίου από προηγούμενες δημοτικές αρχές εκτίμησε ότι “επαναλαμβάνεται το έργο” και πως πρόκειται για “μία γενικόλογη πρόταση που δεν είναι σοβαρή”. Πάντως και η παράταξη του Ν. Καζαντζή υπερψήφισε την υποβολή της πρότασης.