Kόντρα Καζαντζή – Παπαναστασίου για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου

Νέα διαμάχη ξέσπασε αναάμεσα στην δημοτική αρχή Παπαναστασίου και την παράταξη του Ν. Καζαντζή, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη αναφορικά με τη χρηματοδότηση των μελετών για την ανακαίνιση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου από την Περιφέρεια. Η παράταξη Καζαντζή κατηγορεί τον Γ. Παπαναστασίου για άγνοια των δημοτικών θεμάτων, επικαλούμενη Προγραμματική Σύμβαση που εγκρίθηκε το 2013 από το δήμο Αγρινίου. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου ισχυρίζεται ότι “ουδέποτε υπογράφηκε η σύμβαση και ουδέποτε συντάχθηκε μελέτη” και πως “δεν ευσταθούν όσα, είτε από εμπάθεια είτε από πολιτική ελαφρότητα, ισχυρίζεται ο κ. Καζαντζής”. Η παράταξη Καζαντζή με νεότερη ανακοίνωσή της μια “συμπεριφορές πεζοδρομίου” από την πλευρά Παπαναστασίου και παρατηρεί ότι τα έγγραφα που παρουσίασε “αποδεικνύουν την αλήθεια, εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε κανένα θέμα”. Ενώ ο Γ. Παπαναστασίου ανταπαντά πως η παράταξη Καζαντζή επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα “μετά τις πολιτικά ανορθόδοξες πράξεις σας κατά τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων για τη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος”, υπονοώντας προφανώς το γεγονός ότι η παράταξη Καζαντζή παίρνοντας λίγοτερες ψήφους από τη δύναμή της στη σχετική διαδικασία “δώρισε” μια επιπλέον έδρα στην παράταξη της Χρ. Σταρακά.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση της παράταξης Καζαντζή
Όπως τονίσαμε και στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30-10-2019 η Πολιτική μας πρέπει να ασκείται διαχρονικά και όχι ευκαιριακά για να είναι αξιόπιστη.
Όπως θίχτηκε και από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας κ. Κων/νο Ζώη σχετικά με το θέμα για τις καπναποθήκες Παπαπέτρου υπάρχει μελέτη, η οποία μάλιστα έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου το έτος 2013 (25-11-2013). Αρκετοί εκ των σημερινών δημοτικών Συμβούλων που αποτελούν την παράταξη του κ. Παπαναστασίου και βρίσκονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο προχθές την είχαν υπερψηφίσει. Ο ίδιος δε έπρεπε επιπροσθέτως να γνωρίζει το θέμα αυτό διότι είχε απασχολήσει και την τότε περιφερειακή Αρχή στην οποία βρίσκονταν στην θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Έτσι όταν τίθεται στο δημοτικό συμβούλιο η παρέμβαση του κ. Ζώη δεν δικαιούνταν και δεν επιτρεπόταν να δηλώνει άγνοια για την μελέτη αυτή δεδομένου ότι οι αποφάσεις για τις δεσμεύσεις των σχετικών ποσών που αφορούσαν την ως άνω μελέτη είχαν εκδοθεί κατά τα έτη 2017 και 2018 επί της δικής του πλέον θητείας ως Δήμαρχος.
Γι’ άλλη μια φορά μας επιβεβαιώνει περί της άγνοιάς του γενικώς περί των δημοτικών πραγμάτων και της άνευ προγράμματος και σχεδιασμού άσκησης της εξουσίας στην δημοτική αρχή.
Η δημοτική Αρχή, όπως είναι γνωστό δεν ανήκει σε κανέναν δήμαρχο αλλά έχει συνέχεια και ο κάθε Δήμαρχος οφείλει να γνωρίζει τα πεπραγμένα. Τα έργα και οι μελέτες είναι πληρωμένα από τους πολίτες και κανείς δεν δικαιούται να το παραβλέπει.
Προς επίρρωση μάλιστα αυτής της θέσης μας να επισημάνουμε, όπως προαναφέρουμε, ότι το 2017 (30-1-2017) όντας σε ισχύ η προγραμματική σύμβαση για την μελέτη που υπεγράφη το 2013, αναλήφθηκε ως υποχρέωση και δεσμεύτηκε πίστωση ποσού 106.800,00 ευρώ από τον Δήμο Αγρινίου, με υπογραφή του τότε Αντιδημάρχου κ. Γκούντα.
Στην συνέχεια το έτος 2018 (31-1-2018) δεσμεύτηκε πίστωση για την πληρωμή για την ανωτέρω προγραμματική σύμβαση, με υπογραφή του τότε Αντιδημάρχου και σημερινού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Φαρμάκη.
Η ανωτέρω προγραμματική ψηφίστηκε στις 25-11-2013 και εκδόθηκε η υπ. αριθ. 385/2013 απόφαση.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η κ. Μενδώνη ως Γραμματέας τότε (2013) του Υπουργείου στο οποίο σήμερα είναι σήμερα Υπουργός είχε ξανά συμμετοχή στις ανωτέρω διεργασίες για τις καπναποθήκες Παπαπέτρου.
Ελπίζουμε να ισχύει αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε περί άγνοιας διαφορετικά τότε το ζήτημα που τίθεται είναι πολύ σοβαρότερο.

Η απάντηση Παπαναστασίου
«Το 2013 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη σύνταξη μελέτης για τις Αποθήκες Παπαπέτρου. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε υπογράφηκε η σύμβαση και ουδέποτε συντάχθηκε μελέτη.
Συνεπώς δεν ευσταθούν όσα, είτε από εμπάθεια είτε από πολιτική ελαφρότητα, ισχυρίζεται ο κ. Καζαντζής ο οποίος παρεμπιπτόντως τότε είχε αποχωρήσει από την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος.
Η διαδικασία στην οποία αναφέρεται είναι μια πάγια διαδικασία όπου γίνεται δέσμευση χρημάτων στον προϋπολογισμό προκειμένου όταν προκύψει η δαπάνη, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μελέτη, να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της διαδικασίας και με πρόδηλο το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Με την προϊσταμένη κ. Ολ. Βικάτου επισκεφθήκαμε το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη σύνταξη μελέτης και να υλοποιήσουμε έτσι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.
Όλα αυτά τα εξήγησα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Καζαντζής αντί ν’ απολογείται για το γεγονός ότι δεν γνώριζε ότι δεν υπάρχει μελέτη προτίμησε να επιδοθεί σε ανέξοδη κριτική, και μάλιστα για θέματα που δεν γνωρίζει. Δυστυχώς οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Για μια ακόμη φορά απέδειξε την αδυναμία του να στηρίξει οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό λόγο. Αυτά συμβαίνουν όμως όταν κάποιοι ακρωτηριάζουν την αλήθεια πάνω στην προκρούστεια κλίνη μιας αντιπολίτευσης που δεν γνωρίζει λογική».

Η ανταπάντηση της παράταξης Καζαντζή
Για άλλη μία φορά ο κ. Παπαναστασίου απέδειξε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την μετριότητά του και την αλαζονεία του. Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Όταν τα έγγραφα αποδεικνύουν την αλήθεια εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε κανένα θέμα. Είναι όλα δημοσιευμένα.
Απλά αυτός παρουσιάζεται αδιάβαστος, ανενημέρωτος και γενικώς είναι απλά παρών στα Δημοτικά Συμβούλια.
Δημοσιεύσαμε το έγγραφο με αριθ. πρωτ. 7605/31-1-2018 του Δήμου Αγρινίου που υπογράφουν ο κ. Ιωάννης Φαρμάκης (Αντιδήμαρχος Οικονομικών τότε) και ο Διευθυντής των οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χατζηανέστης περί ανάληψης ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ποσού 20.000,00 ευρώ, για συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου σε προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Αγρινίου, την οποία ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε με στόμφο στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αγνοούσε. ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΊ ΑΥΤΟΥ.
Δημοσιεύσαμε επίσης το έγγραφο με αριθ. πρωτ. 5617/30-1-2017 του Δήμου Αγρινίου που υπογράφουν ο κ. Χρήστος Γκούντας (Αντιδήμαρχος Οικονομικών τότε) και ο Διευθυντής των οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χατζηανέστης, περί ανάληψης ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ποσού 106.800,00 ευρώ για συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου σε προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Αγρινίου, για την ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, την οποία επίσης ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε με στόμφο στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αγνοούσε. ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε μεγαλόφωνα ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ το 2013. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ. ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟ 2014 ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΤΕ ΩΡΙΜΟ ΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ.
Δυστυχώς γι’ αυτόν ο κ. Νίκος Καζαντζής ήταν το 2013 επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγρινίου, η οποία και ψήφισε θετικά για το θέμα και ο κ. Παπαναστασίου επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια όταν ήρθε το θέμα τον Αύγουστο του 2014 και το ψήφισε η παράταξή του.
Δεν δικαιούται να μην γνωρίζει. Αυτό είναι το ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ και όχι εάν υπεγράφη τελικώς η Προγραμματική Σύμβαση ή όχι. Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου περί δέσμευσης για την υπογραφή της και ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι την αγνοεί. Κανείς δεν τον πίεσε. Μόνος του δήλωσε όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ουδέποτε ανεκλήθη η υπ. αριθ. 358/2013 απόφαση.
Εμείς απαντούμε με πολιτικό λόγο και επιχειρήματα αλλά κυρίως με ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
Αφήνουμε τις συμπεριφορές πεζοδρομίου στον κ. Παπαναστασίου.
Ούτε έχουμε προσωπικά μαζί του ούτε θέλουμε.
Όπως φαίνεται, κρυμμένος πίσω από τη «νωπή» εντολή που επικαλείται, αποθρασύνθηκε περισσότερο και έγινε και υβριστής, εκτός και αν τα συντάσσει κάποιος άλλος για λογαριασμό του, ο οποίος του προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες.
Δεν μπορεί να συνδιαλεχθεί με όρους δημοκρατίας και δημόσιου διαλόγου.
Ας κρατήσει λοιπόν τους χαρακτηρισμούς για το επίπεδό του και ας διαβάσει τα έγγραφα που υπάρχουν στην διάθεσή του στον Δήμο.
Τον ενημερώνουμε δε να ξεκινήσει το διάβασμα διότι θα επανέλθουμε και για το θέμα των ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, γιατί θα είναι άσχημο για τον τόπο μας να μείνουμε στο τέλος με τις μακέτες.

H ανταπάντηση Παπαναστασίου :
«Μπορώ ανθρώπινα να κατανοήσω τα προσωπικά απωθημένα. Και σε ένα βαθμό να τα δικαιολογήσω. Κρίνοντας όμως πολιτικά πιστεύω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να παραπλανείτε τους πολίτες. Είναι σαφές πλέον ότι το μόνο που προσπαθείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε την πολιτική ατζέντα μετά τις πολιτικά ανορθόδοξες πράξεις σας κατά τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων για τη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος.
Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που έδωσα σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη σύνταξη μελέτης για τις Αποθήκες Παπαπέτρου ήταν σαφείς και αιτιολογημένες. Με λύπη πρόσεξα ότι συνεχίσατε το δικό σας αφήγημα – παραλήρημα εμφανώς ενοχλημένος από τις λογικές εξηγήσεις. Το γεγονός ότι δεν ακούτε και δεν βλέπετε τα αληθινά γεγονότα απλώς επιβεβαιώνει πανηγυρικά την αβάσταχτη πολιτική ελαφρότητά σας».