Δεν απεντάσσεται το παλιό Νοσοκομείο στο Αγρίνιο

Θα λάβει ξανά πιστώσεις το 2020 ο κωδικός για το παλιό Νοσοκομείο

Ερωτηματικά για την ωριμότητα του έργου, που με βάση τις εξαγγελίες Κατσιφάρα – Ζαμπάρα θα έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί από το καλοκαίρι…

Σε σκέψεις απ’ ό,τι φαίνεται έβαλε πολλούς η απόφαση (δείτε τη στη συνέχεια) του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την ανακατανομή των πιστώσεων έργων της ΣΑΕ 091 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2019. Με την απόφαση αυτή γίνεται μείωση των πιστώσεων για το έργο που αφορά την αναδιαμόρφωση μέρους του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου κατά το ποσό των 950.000€. Τα χρήματα αυτά μεταφέρονται σε κωδικό που αφορά την «Αναβάθμιση δεξιοτήτων επαγγελματικών ομάδων υψηλής εξειδίκευσης του τομέα υγείας», προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες για πληρωμές που αφορούν μισθοδοσία.

Η σκέψη βεβαίως ήταν ότι απεντάσσεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η ανακατασκευή μέρους του παλιού Νοσοκομείου στο Αγρίνιο. Ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr, δεν ισχύει. Και δεν ισχύει, γιατί τα χρήματα για το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου που δεσμεύτηκαν για το 2019, από τη στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της χρονιάς και το έργο δεν έχει καν δημοπρατηθεί, δεν πρόκειται να απορροφηθούν εντός του 2019. Επομένως κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν αλλού για να απορροφηθούν. Ο κωδικός για το παλιό Νοσοκομείο συνεχίζει να υφίσταται και θα ξαναγεμίσει με χρήματα το 2020 με την έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι η πίστωση για παλιό Νοσοκομείο μειώνεται για το 2019 κατά 950.000€, ήτοι από 1.000.000€ σε 50.000€. Επομένως ο κωδικός συνεχίζει να υπάρχει.

Το ζητούμενο βέβαια για το παλιό Νοσοκομείο είναι να υπάρξει ωριμότητα του έργου, από αυτόν που έχει την ευθύνη για το έργο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι απλώς ο φορέας υλοποίησης του έργου, αυτός δηλαδή που θα το δημοπρατήσει και θα το εκτελέσει. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη υπήρξε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να προωθηθεί το έργο. Μάλιστα ο τότε Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στο Αγρίνιο είχε μιλήσει για δημοπράτηση εντός τριμήνου, δηλαδή, μέσα στο καλοκαίρι. Όμως δημοπράτηση δεν είδαμε το καλοκαίρι, κάτι που εγείρει ερωτηματικά για την ωριμότητα του έργου. Ερωτηματικά που επιτείνει ο προεκλογικός χρόνος των ανακοινώσεων της Περιφέρειας και της 6ης ΥΠΕ τον περασμένο Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ καλό θα ήταν εντός του 2020 να ξεκαθαρίσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν και να δώσουν εντολή δημοπράτησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.