Πρόσθετος φόρος από τους… σημαιοφόρους της μείωσης των φόρων

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Φορολογούμενος που το 2020 θα έχει ετήσιο εισόδημα από όλες τις πηγές ύψους 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να δαπανήσει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 15.000 ευρώ. Αν δαπανήσει 10.000 ευρώ, δηλαδή το 20% του εισοδήματός του, τότε για τις 5.000 ευρώ που δεν δαπάνησε με ηλεκτρονικό χρήμα θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 1.100 ευρώ.

Αυτή θα είναι η συνέπεια της θέσπισης ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα στο 30% του εισοδήματος σε αυτό το ενδεικτικό παράδειγμα. Έτσι με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί, οι οποίοι δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος από αυτόν που τους αναλογεί. Πως όμως οδηγήθηκε σε αυτό το μέτρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που έχει ως σημαία της τη… μείωση των φόρων;

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διότι σε αυτούς περιοριζόταν μέχρι τώρα η σχετική υποχρέωση, με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ υπερκάλυπταν τις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Με βάση ό,τι ισχύει έως το τέλος του έτους, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές σε ποσοστό 10% του εισοδήματος. Από τη στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ δαπάνησαν μέσω καρτών το 44% του εισοδήματός τους. Όσοι είχαν εισόδημα από 10.000 έως 30.000 δαπάνησαν κατά μέσο όρο με ηλεκτρονικό χρήμα το 36% του εισοδήματός τους ενώ οι μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δαπάνησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα το 18%.

Και το οικονομικό επιτελείο στη λογική του «πως θα τους πάρουμε» σκέφθηκε το εξής απλό: Θα φορολογήσω με 22% το ποσό που κάποιος δεν δαπάνησε μέσω καρτών, ως όφειλε έτσι ώστε το 30% των εξόδων να γίνεται μέσω καρτών. Στο να αυξηθεί το πλαστικό χρήμα δεν θα διαφωνήσει κανείς. Για λόγους φοροδιαφυγής και πολλούς ακόμη. Αναρωτιέται όμως κανείς γιατί αυτή η επιπλέον τιμωρία; Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι έως του μεσαίου εισοδήματος των 2.500 ευρώ το μήνα πραγματοποιούν τα έξοδά τους σε ποσοστό πάνω από 36% μέσω καρτών. Κι όμως η ΝΔ ως άλλος ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα… Και βάζει τον κίνδυνο του επιπλέον φόρου. Γιατί λοιπόν επιπλέον φόρος; Κάποιος που σε αυτή τη συγκυρία έχει εισόδημα 3.000 ή 4.000 ευρώ το μήνα, μπορεί να θέλει να αποταμιεύσει ένα μέρος –ίσως μάλιστα και σημαντικό- του εισοδήματός του. Και επειδή πολλές από τις δαπάνες της καθημερινότητας δεν μπορούν να γίνουν να πλαστικό χρήμα, θα κινδυνεύσει να πληρώσει πρόσθετο φόρο… Γιατί;

Πρόκειται για ρύθμιση, με την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ βάζει απέναντί της την πλειονότητα των ανθρώπων που την ψήφισαν. Και αυτό αν μη τι άλλο προκαλεί εντύπωση, αλλά και απογοήτευση… Και προσέξτε μιλάμε για τα εν γένει εισοδήματα. Δηλαδή π.χ. κάποιος που ζει με μικρό μισθό ή σύνταξη αλλά εισπράττει και ένα αξιόλογο ενοίκιο από κάποιο ακίνητο που έχει στην κατοχή του, θα πρέπει να πληρώσει ξεχωριστό φόρο για το μίσθωμα που λαμβάνει από 15% έως 45%, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, ενδεχομένως συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται κυρίως σε απρόσοδα ακίνητα και θα πρέπει να πληρώσει και 22% φόρο, αν δεν καλύψει το όριο που το ζητά το κράτος σε συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος. Ίσως γι’ αυτό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνει λόγο για καταλήστευση… Και λίγα είπε.