Ως πότε θα γίνεται ανεκτή η παραγωγή μολότοφ και όχι γνώσης στα Πανεπιστήμια;

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν είναι ούτε «δυτική» χώρα, ούτε «τριτοκοσμική». Είναι μια sui generis περίπτωση, γιατί έχει «αλλεργία» με το νόμο. Μια «αλλεργία» που καλλιεργήθηκε στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια μεταλλάχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δήθεν πολιτικό ακτιβισμό που επικροτεί την ανομία.
Το πανεπιστημιακό άσυλο έγινε πλέον η μητέρα των μαχών για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να γίνει μία χώρα, όπου κανείς δεν θα διαμαρτύρεται, όπως συμβαίνει τώρα, όταν επιβάλλεται ο νόμος και τιμωρείται ο παραβάτης του. Τι έγινε αυτή τη φορά; Οι υποστηρικτές της ανομίας προξένησαν τη Δευτέρα εκ νέου επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της «γιάφκας – ορμητήριο» των αναρχικών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε να κλείσει το Πανεπιστήμιο αυτή την εβδομάδα ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Κάποιοι όμως αποφάσισαν να κάνουν «ντου» στο Πανεπιστήμιο κόβοντας τα λουκέτα και όταν η Αστυνομία πήγε να τους βγάλει από το χώρο ξεκίνησαν τα επεισόδια.

«Η κανονικότητα επιτίθεται, η Δημοκρατία απειλείται», υποστήριξε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο τέως Υπουργός Παιδείας βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ για να καπελώσουν τους φοιτητές και να παρέχουν φυσικά την πολιτική τους στήριξη στην εισβολή στο χώρο του Πανεπιστημίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του είδε «αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» και υπογράμμισε ότι «οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα». Από κοντά και το ΚΙΝΑΛ που είπε πως «δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε να είχαν αποφευχθεί».

Είναι βέβαια πρωτοφανές την ώρα που Πανεπιστήμια έχουν καταληφθεί από μπαχαλάκηδες και χρησιμοποιούνται για εργαστήρια κατασκευής μολότοφ και η αστυνομία επεμβαίνει, να σπεύδει η αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση! Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της Δημοκρατίας, μιας δικής του όμως Δημοκρατίας, χωρίς νόμους… Ή τουλάχιστον μιας Δημοκρατίας, στην οποία το εμπόριο ναρκωτικών, η κατασκευή μολότοφ μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους και η φθορά της δημόσιας περιουσίας είναι νόμιμες δραστηριότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει ένα δικό του φανταστικό κόσμο, στο οποίο θεωρεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών, έτσι υπερασπίζεται το άσυλο. Στην πράξη όμως υπερασπίζεται την ανομία και το μπάχαλο. Το πανεπιστημιακό – ακαδημαϊκό άσυλο όμως δεν είναι τίποτε άλλο από την ελευθερία που πρέπει να έχουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να λειτουργήσουν και να επιτελέσουν το έργο τους, που δεν είναι άλλο από την παραγωγή γνώσης. Πως όμως θα λειτουργήσουν εν μέσω καταλήψεων; Πως θα παράγουν γνώση, όταν σε πανεπιστημιακούς χώρους παράγονται μολότοφ;

Έχουμε φτάσει επιτέλους σε ένα σημείο, όπου η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί το αυτονόητο: την λειτουργία των Πανεπιστημίων ως Πανεπιστημίων. Είναι ευθύνη της Κυβέρνηση να μην λιποψυχήσει. Δεν είναι λίγα τα θέματα στα οποία έχει δείξει μεταρρυθμιστική ατολμία και στο βωμό της επίτευξης συναίνεσης. Εδώ όμως δεν χωρούν άλλο πια μεσοβέζικες λύσεις, ούτε βήματα προς τα πίσω. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να αποκτήσουν την εικόνα που αρμόζει σε Πανεπιστήμιο. Πριν πάμε στα δύσκολα ζητήματα του νόμου και της τάξης, αρκεί κανείς να παρατηρήσει σημειολογικά και μόνο πως από άποψη καθαριότητας τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν αντέχουν τη σύγκριση ούτε καν με τα Πανεπιστήμια της Βαλκανικής και της υποσαχάριας Αφρικής.