Υπό κατάληψη το πρώην ΔΠΠΝΤ – Για πτυχίο με αστερίσκο μιλούν οι φοιτητές

Σε κατάληψη προέβησαν οι φοιτητές του καταργηθέντος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Οι φοιτητές ζητούν επανίδρυση του Τμήματος τους και άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. “Με την ίδρυση του Ιστορικού /Αρχαιολογικού οι φοιτητές του Δ.Π.Π.Ν.Τ. αν και υπαγόμαστε διοικητικά στο πρώτο, παίρνουμε πτυχίο από το παλιό τμήμα, μένοντας ουσιαστικά στον αέρα (με το πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός να δίνεται πτυχίο με αστερίσκο) χωρίς καμία μεταβατική διάταξη, ή πρόβλεψη τόσο για τους ενεργούς φοιτητές όσο και για τους απόφοιτους του τμήματος” λένε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές. Η κατάληψη θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου όταν θα συγκληθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση των φοιτητών.

Αναλυτικά:

ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ
Από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 το καταργηθέν τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Παν. Πατρών, τελεί υπό κατάληψη, μετά από σχεδόν απόλυτη ομοφωνία σε μαζική Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, έως και τη Δευτέρα 25/11/19 όπου θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γ.Σ. για να αποφασιστεί η συνέχεια των κινήσεων μας.
Θεωρούμε ότι η κατάργηση του ΔΠΠΝΤ, ήταν σοβαρό χτύπημα στις σπουδές και στη ζωή μας , ενισχύοντας την υποβάθμιση του πτυχίου μας. Πιο συγκεκριμένα, το ν/σ Γαβρόγλου, το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε μια νύχτα, προέβλεπε την κατάργηση του τμήματος μας, και την ίδρυση του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας στη θέση του. Με την ίδρυση του Ιστ./Αρχ. οι φοιτητές του Δ.Π.Π.Ν.Τ. αν και υπαγόμαστε διοικητικά στο πρώτο, παίρνουμε πτυχίο από το παλιό τμήμα, μένοντας ουσιαστικά στον αέρα (με το πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός να δίνεται πτυχίο με αστερίσκο) χωρίς καμία μεταβατική διάταξη, ή πρόβλεψη τόσο για τους ενεργούς φοιτητές όσο και για τους απόφοιτους του τμήματος. Παίρνουμε δηλαδή πτυχίο από καταργημένο τμήμα, χωρίς κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα και χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιος επωφελείται από αυτή τη κατάσταση. Το Αγρίνιο και η τοπική κοινωνία; Μάλλον όχι, καθώς η πόλη απέκτησε ένα, παραδοσιακό τμήμα, με «βαρύ όνομα», αλλά θνησιγενές, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, έτοιμο να προωθηθεί για την Πάτρα. Οι φοιτητές του Ιστ./Αρχ.;
Όχι, αφού και αυτοί θα προστεθούν στους χιλιάδες άνεργους απόφοιτους τμημάτων ιστορίας και αρχαιολογίας ανά τη χώρα. Εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ; Σίγουρα όχι καθώς Θα πάρουμε πτυχίο από ένα τμήμα «φάντασμα», μπλεγμένοι σε ένα απόλυτα αβέβαιο επαγγελματικά μέλλον. Όπως φαίνεται λοιπόν, οι μόνοι που ευνοούνται από αυτή τη κατάσταση, είναι οι «γνωστοί-άγνωστοι» οι οποίοι έχουν κάνει ότι μπορούν για να καταστρέψουν τη παιδεία.
Αγωνιζόμαστε λοιπόν για το αυτονόητο: την αποκατάσταση της αδικίας, με την επανασύσταση του ΔΠΠΝΤ, ώστε να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ισχύει για όλους φοιτητές όλων των άλλων τμημάτων.
Απαιτούμε – Διεκδικούμε:
• Άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
• Άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δικαιούμαστε
• Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών μας.
• Άρση της υποβάθμισης της πρακτικής μας άσκησης
• Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
• Δωρεάν σίτιση και στέγαση – φοιτητική μέριμνα για όλους
• Άμεση επαναφορά του ασύλου των κοινωνικών αγώνων
Αξιοπρεπείς σπουδές – δουλειά με δικαιώματα πτυχίο με αξία
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Δ.Π.Π.Ν.Τ.