Διέκοψαν μάθημα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ

Καταγγέλλουν διασπαστική ενέργεια του αγώνα τους από την πλευρά του Πανεπιστημίου

Μια ακόμη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι φοιτητές του καταργηθέντος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρινίου. Οι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του Τμήματός τους, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε επ’ αόριστον κατάληψη του Τμήματος και χθες διέκοψαν μάθημα του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, που ιδρύθηκε στη θέση του καταργηθέντος ΔΠΠΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές του πρώην ΔΠΠΝΤ διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι με την κατάργηση του Τμήματός τους θα πάρουν πτυχία με αστερίσκο, όπως λένε χαρακτηριστικά, αφού ο νόμος Γαβρόγλου δεν είχε καμία μεταβατική διάταξη ή πρόβλεψη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ενεργών φοιτητών και των αποφοίτων του Τμήματος. Πλέον οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ υπάγονται διοικητικά στο νεοϊδρυθέν Ιστορικό – Αρχαιολογικά, όμως παίρνουν πτυχίο από το καταργημένο Τμήμα.

Η εν λόγω κίνηση των φοιτητών του πρώην ΔΠΠΝΤ ήρθε ως απάντηση στην κίνηση του Πανεπιστημίου να γίνονται τα μαθήματα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο επί της οδού Σεφέρη. Αυτή η ενέργεια εκτιμήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές ως κίνηση που «σπάει» την κατάληψή τους. Έτσι προχώρησαν σε προσωρινή κατάληψη της αίθουσας, όπου γίνονταν το μάθημα των πρωτοετών φοιτητών του Ιστορικού – Αρχαιολογικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμαρτυρία των φοιτητών του πρώην ΔΠΠΝΤ ήταν ειρηνική και οι ίδιοι εξήγησαν τους λόγους της ενέργειάς τους στους συναδέλφους τους του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ζητώντας τη συμπαράστασή τους στο αγώνα τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι φοιτητές του πρώην ΔΠΠΝΤ είχαν εκδηλώσει με επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως και υπεύθυνο Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών την αντίθεσή του στο να γίνονται τα μαθήματα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού σε άλλο κτίριο. «Αναρωτιόμαστε κατά πόσον η απόφασή σας υπάγεται στα πλαίσια της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσης της Πρυτάνεως για στήριξη του δίκαιου αγώνα μας. Επίσης είναι -τουλάχιστον- άξιο απορίας το γεγονός ότι, εκ των διαφόρων ενεργειών, φαίνεται ότι άλλοτε θεωρείται ότι ΔΠΠΝΤ και Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας είναι ένα τμήμα και άλλοτε αποτελούν ξεχωριστές οντότητες» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους και αναρτιόντουσαν «Τελικά, η υφή του τμήματος είναι κατοχυρωμένη με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ή αποτελεί έρμαιο ερμηνειών ανάλογα με τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων; Είναι δύο ξεχωριστά τμήματα ή ένα όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο 4610/2019; Πώς γίνεται να αποτελούν ξεχωριστά τμήματα από τη στιγμή που το πτυχίο είναι κοινό και μας χορηγείται με αστερίσκο;» Οι φοιτητές που ζητούν επανίδρυση του Τμήματος τους και άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Και συνεχίζουν το αγώνα τους με κάθε πρόσφορο τρόπο ακόμη και με τη συλλογή υπογραφών μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα avaaz.org.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δεν έχει επιλυθεί αρκετούς μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου έχει οδηγήσει αρκετούς φοιτητές του ΔΠΠΝΤ ιδίως τους δευτεροετείς και τριτοετείς να εγκαταλείψουν της σπουδές του στο Αγρίνιο, αφού ένα πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς να γίνεται δεκτό στο εξωτερικό, αφού προέρχεται από καταργημένο τμήμα, είναι άχρηστο. Σε κάθε περίπτωση η νέα ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας οφείλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τοποθετηθεί στο ζήτημα που έχει ανακύψει και να δώσει τέλος στην αγωνία των φοιτητών.