Νέα χρηματοδότηση αναζητούν μετά το “ΦιλόΔημο” σημαντικά έργα των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας

Μετέωρα εκατοντάδες έργα των δήμων όλης της χώρας

«Βόμβα» Θεοδωρικάκου: Τέρμα ο «ΦιλόΔημος», επειδή δεν είχε πόρους!
Αρνούνται στο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία ότι εντάσσονταν έργα χωρίς χρηματοδότηση

Κάθε άλλο παρά ενδιαφέρον ως προς τη νέα ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, είχε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ανώτερου οργάνου των δημάρχων. Και αυτό γιατί η «βόμβα» του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ήταν στην κυριολεξία κεραυνός εν αιθρία για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα. Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», στο οποίο εντάχθηκαν κυρίως έργα ύδρευσης – αποχέτευσης και ανακατασκευής κτιρίων των δήμων όλης της χώρας, που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν μια φούσκα! Αυτό ουσιαστικά ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

Όπως αποκάλυψε ο Τ. Θεοδωρικάκος, το ποσό του δανείου που προοριζόταν για τους δήμους από τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει συναφθεί, ήταν 134 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ΚΥΑ που εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ύψος των κονδυλίων του «ΦιλόΔημου» αναφέρεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ…. «Όταν ανέλαβα υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη, εντάξεις στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ύψους 1,235 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 502 έργα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα.

Θεοδωρικάκος: Νέο πρόγραμμα από το 2020 για να μη καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση

Όλα προκάλεσαν εντονότατη ανησυχία και αυτό γιατί από τη στιγμή που έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα συνολικής αξίας 450εκ ευρώ, θα πρέπει πάση θυσία να βρεθεί μία λύση, δηλαδή τα χρήματα, διαφορετικά οι ανάδοχοι των έργων θα ζητήσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο και τους Δήμους με τους οποίους υπέγραψαν συμβάσεις. «Για να μη χαθούν τα έργα και να μη καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση» – όπως χαρακτηριστικά τόνισε – ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ και θα λειτουργήσει από το 2020 έως το 2023.

ΣΥΡΙΖΑ : Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση από το Θεοδωρικάκο

Στο θέμα τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωσή του οι διατελέσαντες υπουργοί Εσωτερικών, που είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης. «Ο «ΦιλόΔημος» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή η πολιτική της κυβέρνησης”, τονίζουν επισημαίνοντας ότι “όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές». Οι δυο πρώην υπουργοί Εσωτερικών υπενθυμίζουν ότι «το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων».
Οι Χαρίτσης και Σκουρλέτης εξηγούν ακόμη ότι «η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «ΦιλόΔημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του Υπουργού Εσωτερικών». Καταλήγουν μάλιστα λέγοντας ότι «αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται».

Ερωτηματικά και υποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση αυτή η υπόθεση γεννά πολλά ερωτηματικά. Αν δεχθούμε τις κυβερνητικές αιτιάσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενέτασσε έργα χωρίς να υπάρχει η χρηματοδότηση, τότε προξενεί μεγάλη εντύπωση πως οι δήμαρχοι της χώρας και τα συλλογικά τους όργανα, όπως η ΚΕΔΕ, δεν πήραν χαμπάρι τίποτα… Ο «ΦιλόΔημος» αντιθέτως είχε γίνει δεκτός με πολύ θετικά σχόλια από τους αυτοδιοικητικούς της χώρας, ακόμη και από τους προερχόμενους από τη ΝΔ, που ενίοτε υπέπεσαν στον πειρασμό της αντιπολίτευσης προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Με σχετική επισφάλεια πάντως κυκλοφορούν ήδη διάφορες υποθέσεις για τη σκοπιμότητα των εξελίξεων. Οι διαβεβαιώσεις Θεοδωρικάκου πως τα έργα που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αποδελτιώνονται από πολλούς ως προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξηθεί η χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που κινείται περί το 25% τη στιγμή που απομένουν μόλις τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου.

Σημαντικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας

Περιττό ίσως να θυμίσει κανείς ότι οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εντάξει πλειάδα έργων στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Συνολικά στο «ΦιλόΔημος Ι», που αφορούσε τα μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εντάξει έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ. Με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση το έργο που αφορά τη κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά να αναφερθεί επίσης ότι η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου είχε εντάξει έργα ύδρευσης 3 εκατ. ευρώ, ο δήμος Ξηρομέρου έργο επίσης ύδρευσης 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΥΑ Αγρινίου είχε επίσης εντάξει αποχετευτικά έργα πέριξ της Τριχωνίδας ύψους 5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα έργα είναι σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες πρωτίστως και όχι για τους δημάρχους, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση καλείται ανεξαρτήτως των χειρισμών της προηγούμενης να δώσει λύσεις και μάλιστα πειστικές.