Ο Πύργος στη θέση του Αγρινίου για τα ελεγχόμενα κέντρα μεταναστών

Πριν από μία εβδομάδα δημοσίευμα της “Καθημερινής” περιλάμβανε το Αγρίνιο ως ένα από τα σημεία της ενδοχώρας που θα δημιουργηθούν κέντρα ελεγχόμενης διαμονής για μετανάστες. Η εφημερίδα επανέρχεται με νεότερο δημοσίευμά της στο θέμα, ωστόσο αυτή τη φορά στη σχετική λίστα των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τέτοια κέντρα το Αγρίνιο έχει αντικατασταθεί από τον… Πύργο.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” τη δημιουργία περισσότερων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στα ξενοδοχεία δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του.Η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά την κρίση του 2015, εφόσον στα πέντε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ή hotspots) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, και Λέρο παραμένουν 35.687 αιτούντες άσυλο, ενώ την ίδια στιγμή στους 29 καταυλισμούς που βρίσκονται στην ενδοχώρα διαμένουν περίπου 22.200 άτομα.

Με τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 15 νέοι χώροι ελεγχόμενης φιλοξενίας σε Λιβαδειά, Λαμία –το υπάρχον κέντρο στις Θερμοπύλες σχεδιάζεται να κλείσει– Ιωάννινα, Αρτα, Φωκίδα, Πύργο, Σπάρτη. Στην Κρήτη επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο ή και τρία νέα κέντρα, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον κέντρα αναμένεται να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα. Νέοι χώροι αναζητούνται από τις υπηρεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Αμυνας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά. Παράλληλα, χρειάζονται επιπλέον θέσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τον επόμενο Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που αφορά τα ξενοδοχεία όπου αυτή τη στιγμή διαμένουν σχεδόν 8.500 αιτούντες άσυλο.