Παπαναστασίου: Χρειαζόμαστε σαφή χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων

Αύριο στον Θεοδωρικάκο οι δήμαρχοι για το «ΦιλόΔημο»

Στη σημερινή συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο αναμένεται οι δήμαρχοι της χώρας να λάβουν ενημέρωση και απαντήσεις μετά την παύση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» και το μέλλον των δημοτικών έργων που είχαν ενταχθεί σε αυτό. Ο δήμαρχος Αγρινίου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στον ΔΥΤΙΚΑ FM και το Δημήτρη Παπαδάκη για το θέμα, δήλωσε μη αιφνιδιασμένος (!) από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς όπως εξήγησε από καιρό φημολογούνταν το αν κατά πόσο υπάρχουν χρήματα στο «ΦιλόΔημο». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση αυτή, αλλά και μία αναστάτωση στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης. Ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι δεν υπάρξει πρόβλημα τουλάχιστον όσον αφορά τα ενταγμένα έργα.

Κληθείς να σχολιάσει τις υπόνοιες που υπάρχουν για απλώς αλλαγή στο όνομα του προγράμματος, με αφορμή την προαναγγελία του Τ. Θεοδωρικάκου για έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως στους δήμους την περίοδο 2020-23 μέσα από ένα νέο πρόγραμμα -κατά τα πρότυπα του «ΦιλόΔημου»- και πάλι με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι «την αυτοδιοίκηση δεν την αφορά το όνομα του προγράμματος, την αφορά η υλοποίηση των έργων. Και για να πάμε σε υλοποίηση χρειαζόμαστε σαφή χρηματοδότηση».

«Όμως και ο ΦιλόΔημος, παρόλο που ήταν ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, δεν άφηνε το περιθώριο στους δήμος να κάνουν δημοκρατικό προγραμματισμό, δηλαδή να επιλέξουν από μόνοι τους το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος Παπαστράτου για τα κτίρια των Καπναποθηκών. «Ο κάθε δήμος πρέπει να ξέρει τι χρήματα θα έχει στο μέλλον, έτσι ώστε να κάνει ένα προγραμματισμό και να πει για παράδειγμα θέλω να αξιοποιήσω αυτό το κτίριο. Με τι θα το κάνει όμως; Με ένα εργαλείο που δεν θα ξέρουμε αν θα βγάλει αντίστοιχη πρόσκληση;» αναρωτήθηκε ο Γ. Παπαναστασίου.

Αναφορικά με τη στάση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αγρινίου σχολίασε πως «η Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να τα αφήσει. Εννοείται πως θα πιέσουμε τα πράγματα, γιατί είμαστε ήδη υποχρηματοδοτημένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι σαφές ότι για να έχουμε αναπτυξιακή πορεία σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει οι δήμοι που έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν με μεγαλύτερη ταχύτητα έργα, να προχωρήσουμε, να εκτελέσουμε έργα και έτσι να δώσουμε και μια νέα πνοή και στην οικονομία».