Ψήφισμα για επανιδρύσεις από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Ψήφισμα με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ζητά να μην υπάρξει καμία κατάργηση – μετακίνηση πανεπιστημιακού τμήματος, να επανιδρυθεί το Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών του, να λειτουργήσει άμεσα το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής, που πρόσφατα ανεστάλη η λειτουργία του και να επανιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι το Αγρίνιο δικαιούται Πανεπιστήμιο. “Όταν πόλεις υποδεέστερες σε μέγεθος έχουν Πανεπιστήμιο και τμήματα, δεν μπορεί το Αγρίνιο να ταλαιπωρείται” είπε χαρακτηριστικά. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για το αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα το βερμπαλιστικό αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από το Τίμο Παπανικολάου (Λαϊκή Συσπείρωση), τον Στ. Μερμίγκη (Ανυπότακτο Αγρίνιο) και τον Γ. Καραμητσόπουλο (Συμμαχία Πολιτών), οι οποίοι τελικά ψήφισαν λευκό.

Επί του αιτήματος αυτού έχει ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στο γεγονός ότι ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων Ν. Καραμάνος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, όπως και η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, παρατήρησε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί πλέον ως Πανεπιστήμιο σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης πως η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, όταν παγκοσμίως υπάρχουν 27.000 Πανεπιστήμια, και τα ελληνικά ιδρύματα με τη μεγάλη υποχρηματοδότηση που υφίστανται δίνουν μάχη για να περιληφθούν ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα. Βέβαια σε τοπικό επίπεδο είναι φυσιολογικό όταν η Πρύτανις επέμεινε και πάλι στη μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας – Αρχαιολογίας, να υπάρχουν επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει κουλτούρα εξακτινωμένου Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης που συμμετείχε στη συνεδρίαση υπογράμμισε πως πρόκειται για μια διεκδίκηση που πρέπει να ενώνει τους πάντες και πρόσθεσε με νόημα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στο ζήτημα των υποδομών του Πανεπιστημίου. «Εμείς θα βάλουμε πλάτη» είπε χαρακτηριστικά «πρέπει όμως να υπάρξει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, ότι δεν θα υπάρξουν ξανά «παιχνίδια»…