Τι είναι οι κήλες και πως θα τις αποφύγετε

Η λέξη κήλη δεν είναι μια λέξη που για τους περισσότερους είναι άγνωστη. Πόσοι από εμάς ωστόσο γνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνει;

Μια κήλη δημιουργείται στην περίπτωση που κάποιο εσωτερικό όργανο (συχνά κάποιο τμήμα του εντέρου), προβάλλει από κάποιο ασθενές σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Η δημιουργία της κήλης (αν και υπάρχουν παράγοντες κινδύνου), δεν σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία καθώς είναι μια κατάσταση που δύναται να συμβεί σε κάθε άνθρωπο.

Οι πιο συνηθισμένες κήλες
Μια κήλη παίρνει ουσιαστικά την ονομασία της από το σημείο του σώματος στο οποίο εμφανίζεται. Μπορούμε να διακρίνουμε τους παρακάτω τύπους κήλης:

  • Βουβωνοκήλη
  • Κοιλιοκήλη
  • Μηροκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Μετεγχειρητική κήλη

Η Βουβωνοκήλη
Πρόκειται για τον πλέον συχνό τύπος κήλης. Η βουβωνοκήλη δημιουργείται χαμηλά στην κοιλιά στην περιοχή των βουβώνων από όπου παίρνει και την ονομασία της. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άντρες.

Η Κοιλιοκήλη
Ονομάζεται και επιγαστρική κήλη και εμφανίζεται στον κάθετο άξονα που χωρίζει το ανθρώπινο σώμα στη μέση. Όπως και η βουβωνοκήλη έτσι και η κοιλιοκήλη εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες.

Η Διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη δημιουργείτε όταν ένα τμήμα του στομάχου μπαίνει στο θώρακα δια μέσου του διαφράγματος. Συναντάμε 4 τύπους διαφραγματοκήλης με συνηθέστερο αυτόν της ολισθαίνουσας διαφραγματοκήλης.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης;
Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας κήλης μπορεί να μειωθεί στην περίπτωση που κάποιος ακολουθήσει τις συμβουλές που δίνονται παρακάτω αποφεύγοντας ουσιαστικά τους παράγοντες που έχουν συνδεθεί αυτόν.

  1. Διακοπή Καπνίσματος

Μείωση της πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς που προκαλείται από τον χρόνιο βήχα.

  1. Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας

Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι η επιπρόσθετη προσπάθεια που καταβάλλουν τα δυσκοίλια άτομα προκειμένου να ενεργηθούν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης.

  1. Η άρση βαρών

Η άρση βαρών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εμφάνιση κήλης για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται όσο αυτό είναι δυνατόν.

  1. Γυμναστική

Το κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται και γίνεται περισσότερο ανθεκτικό στον κίνδυνο εμφάνισης κήλης.