Επιστρέψτε στο κράτος – πατερούλη να σας φορολογήσει

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Rebrain Greece» και με πομπώδεις εκφράσεις για «μέρα ορόσημο» ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων, υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ την οποία θα χρηματοδοτεί το κράτος σε ποσοστό 70%.

Στόχος φυσικά η αντιστροφή του brain drain. Όμως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα που πλέον δυσκολεύονται να βρουν υψηλά καταρτισμένο προσωπικό ιδίως στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών. Το πρόβλημα όμως έγκειται αλλού. Οι 500 νέοι που καλούνται να επιστρέψουν, με σχετικά υψηλό και επιδοτούμενο μισθό, είναι σταγόνα στον ωκεανό των 500.000 που εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Το πρόβλημα είναι πως οι κυβερνώντες –ακόμη και οι σημερινοί- πιστεύουν ότι με τέτοια προγράμματα και μάλιστα επιδοτούμενα μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Το πρόγραμμα προβλέπει ελάχιστη αμοιβή 3.000 €, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες. Και όταν τελειώσει το πρόγραμμα τι θα συμβεί; Θα μπορεί η επιχείρηση να δώσει αυτό το μισθό χωρίς την επιδότηση; Ή θα πει στον εργαζόμενο, αυτόν με την υψηλή επιστημονική εξειδίκευση, «κάτσε τώρα με ένα χιλιάρικο μισθό»; Αυτό προφανώς θα σκεφτούν όσοι θεωρητικά μπορεί να ενδιαφέρονται να επαναπατριστούν. Κυρίως όμως όλοι οι νέοι υψηλής εξειδίκευσης που έφυγαν από την Ελλάδα, θα σκεφτούν ότι ακόμη και με ένα μισθό της τάξης των 3.000 ευρώ στη συνέχεια θα φορολογηθούν ανηλεώς, θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και θα στηθούν στις ουρές του ΕΦΚΑ και των εφοριών… Όπως επίσης ακόμη κι αν παραμείνουν στο εξωτερικό θα στηθούν στις ουρές των πρεσβειών για να ψηφίσουν, αφού το κράτος δεν τους δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ή της επιστολικής ψήφου… Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα εμπιστευθεί ένα τέτοιο κράτος; Ποιος επίσης νέος θα εμπιστευθεί το πρόγραμμα που καταρτίζει ένας Υπουργός, ο οποίος πρόσφατα έδειξε πόσο εκτός πραγματικότητας είναι δηλώνοντας «κανείς να μην έχει αγωνία για το ασφαλιστικό»…

Το άκρως απογοητευτικό αυτής της ιστορίας είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη και επαναφέρει τον αποτυχημένο θεσμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας με κρατικές επιδοτήσεις, θέσεις δηλαδή που έχει πλειστάκις αποδειχθεί ότι είναι προσωρινές και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν υγιείς θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Το πραγματικά φιλελεύθερο όμως είναι το ανάποδο, να δημιουργήσεις δηλαδή εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης για το σύνολο της οικονομίας, αυτή η ανάπτυξη να φέρει μεγαλύτερους τζίρους και περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις, αυτές με τη σειρά τους να δημιουργήσουν μέσω επενδύσεων νέες και καλύτερα αμειβόμενα θέσεις εργασίες, που θα μπορούν να τις πληρώσουν μέσα από τους μεγαλύτερους τζίρους τους.
Δυστυχώς η ΝΔ αποδεικνύεται με τέτοιες κινήσεις πως δεν είναι τίποτε άλλο από μια «γαλάζια» εκδοχή κρατισμού. Και αυτό γιατί πέραν του επιδοτούμενου προγράμματος το «Rebrain Greece» περιλαμβάνει και τη σύσταση φορέα με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που «θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών». Δηλαδή θα γυρίσουμε πίσω 500, αλλά ποιος ξέρεις πόσες θέσεις αργομισθίας για την πελατεία της κομματοκρατίας σε αυτό τον καινούργιο κρατικό φορέα…;