Δήμος Αγρινίου: Εγκρίθηκε ο… μοναδικός προϋπολογισμός

Καταψήφισε η αντιπολίτευση την πρόταση της δημοτικής αρχής
Γ. Παπαναστασίου: Η στείρα αντιπολίτευση δεν οδηγεί πουθενά

Με την αντιπολίτευση σύσσωμη να καταψηφίζει την πρόταση προϋπολογισμού για το 2020 της δημοτική αρχής Αγρινίου, η πρόταση της δημοτικής αρχής ως μοναδική πρόταση που κατατέθηκε, με βάση τις προβλέψεις του τροποποιημένου «Κλεισθένη», εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης Παπαναστασίου.

Παρουσιάζοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, που ανέρχεται σε 75,3 εκατ. ευρώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Β. Φωτάκης τον χαρακτήρισε ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και «καταρτίστηκε με έντιμο και συνετό προγραμματισμό και καλύπτει τις αναπτυξιακές και λειτουργικές ανάγκες του Δήμου και κυρίως είναι πολιτικά έντιμος διότι υπήρξε διαβούλευση καθώς και έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εγκρίθηκε άμεσα και χωρίς καμία απολύτως παρατήρηση για πρώτη φορά από το Παρατηρητήριο». «Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με υπευθυνότητα, διαφάνεια, χρηστή οικονομική διαχείριση και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα συμπολιτών και ειδίκευση πιστώσεων, με στόχο να αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου» ανάφερε μεταξύ άλλων ο Β. Φωτάκης. Ακόμη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι «παρατηρείται μια χρονοκαθυστέρηση είσπραξης των εσόδων που προκαλείται από την ετεροχρονισμένη καταβολή τους σε πολλές δόσεις βάσει της ευνοϊκής ρύθμισης. Ωστόσο, ως διοίκηση αναζητούμε αντισταθμιστικές λύσεις για να καλύψουμε το έλλειμμα των εσόδων μας και στρεφόμαστε στην ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή οικονομική μας πορεία υποβάλλοντας προτάσεις σε κάθε πρόσκληση που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των Δημοτών».

Η επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτο ο προϋπολογισμός να συντάσσεται με τις υποδείξεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, ενώ σχολιάζοντας αυτόν καθεαυτό τον προϋπολογισμό τον χαρακτήρισε ελλειμματικό και μη διεκδικητικό, ενώ πρόσθεσε πως πουθενά δεν διαφαίνεται το αναπτυξιακό αποτύπωμα και το όραμα για το δήμο Αγρινίου. Υπογράμμισε επίσης στον προϋπολογισμό δεν αποτυπώνονται οι προτάσεις των φορέων της περιοχής. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι στάθηκε στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται με «εκκρεμότητα» αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων αντιπολίτευσης δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, όχι για διαδικαστικούς λόγους που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή, αλλά για λόγους πολιτικούς.

Ο Σταύρος Καμμένος από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» σχολίασε πως ο προϋπολογισμός κάνει μια απλή συντήρηση και είναι απλώς διαχειριστικός με τα θέματα της καθημερινότητας. Χαρακτήρισε ακόμη έωλο τον προϋπολογισμό, αφού όπως είπε αποτυπώνει τα ανείσπρακτα που μοιάζει αδύνατο να εισπραχθούν. «Τα ίδια και χειρότερα» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης «Ο τόπος μας αξίζει» για τον προϋπολογισμό του δήμου και τόνισε ότι η παράταξή του δεν θα συμπράξει σε «εγκλήματα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Τίμος Παπανικολάου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στάθηκε στο ασφυχτικό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο δήμος Αγρινίου και υπογράμμισε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η χρηματοδότηση για τους δήμους παραμένει καθηλωμένη, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται, «αλλά τα συνήθη υποζύγια υποφέρουν»… Πρόσθεσε μάλιστα πως η δημοτική αρχή αποδέχεται αυτή την πολιτική και φέρνει αυτό τον προϋπολογισμό, που για τον ίδιο είναι προϋπολογισμός συμβιβασμού. Ακόμη ο Τίμος Παπανικολάου τόνισε ότι πρέπει όλοι οι δήμοι πρέπει να ζητήσουν από το κεντρικό κράτος την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από τους δήμους και την πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες των δήμων.

Από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ο Στέλιος Μερμίγκης στάθηκε και αυτός με τη σειρά του δεσμευτικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του δήμου. Ενώ αναφορικά με τους πόρους προς την αυτοδιοίκηση είπε χαρακτηριστικά ότι το γεγονός ότι η ΣΑΤΑ για το σύνολο του δήμου υπολείπεται του προγράμματος για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πράγμα που αποδεικνύει ότι την αντίφαση των προγραμμάτων αυτών που δεν ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες. Πρόσθεσε ακόμη πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι περισσότερο συμμετοχικός «ακούγοντας» τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, όμως η δημοτική αρχή όπως είπε χαρακτηριστικά προχώρησε όπως και στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος με τις υπηρεσιακές και διαχειριστικές διαδικασίες. Μια διαχείριση της μίζερης πραγματικότητας γίνεται μέσω του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον Γιώργο Καραμητσόπουλο από τη «Συμμαχία Πολιτών». Με τη σειρά του και αυτός στάθηκε στα στενά πλαίσια λειτουργίας των δήμων, ενώ έθιξε το ζήτημα της έγκρισης του προϋπολογισμού ουσιαστικά από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, λόγω των αλλαγών στον «Κλεισθένη» υπογραμμίζοντας ότι έτσι καταστρατηγείται το άρθρο 102 του Συντάγματος που μιλά για την αυτοτέλεια των δήμων

Γ. Παπαναστασίου : Αλλάξτε τρόπο αντιπολίτευσης
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αλλάξουν τρόπο αντιπολίτευσης. «Τι αναπτυξιακό αποτύπωμα να υπάρξει όταν με τον ν. 4412 κάτι που σχεδιάζουμε τώρα υλοποιείται μετά από τρία χρόνια;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Παπαναστασίου θυμήθηκε ακόμη ότι καμία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ψήφισε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το αντιπαρέβαλλε με τη δική του στάση ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την περίοδο 2011-2014 όταν τα δύο πρώτα χρόνια είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Απαντώντας και σε επιμέρους σχόλια που έγιναν αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων ο Γ. Παπαναστασίου είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση πως δεν είδαν το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο που θα προετοιμάσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, την ΟΧΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ενώ στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο οξύς λέγοντας «θέλατε τη διαχειριστική μελέτη για το Πάρκο, που είναι ειδική μελέτη να την κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου, όμως στο τεχνικό πρόγραμμα για να προκαλέσετε εντυπώσεις ζητήσατε να αναθέσουμε σε ιδιώτη μελέτες αγροτικής οδοποιίας, που είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία του δήμου να την κάνει». Κλείνοντας ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι με δεδομένες τις μειωμένες χρηματοδοτήσει ο δήμος Αγρινίου κάνει αυτό που κάνει κάθε οικογένεια στο προϋπολογισμό του νοικοκυριού, αλλά και κάθε επιχείρηση, δηλαδή την καλύτερη δυνατή διαχείριση. «Με αφοσίωση και συστηματική δουλειά καταφέραμε, όχι απλά, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο αλλά να επενδύσουμε στο μέλλον με έργα που οδηγούν την πόλη στην επόμενη ημέρα» είπε κλείνοντας τη συζήτηση.