20 μήνες στην αναμονή για το αυτόνομο ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Προκηρύσσονται τέσσερις οργανικές θέσεις γιατρών

«Ξεπαγώνει» η προκήρυξη, που ανεστάλη λόγω εκλογών και το Νοσοκομείο Αγρινίου θα καλύψει τέσσερα μόλις κενά στην ιατρική του υπηρεσία. Παράλληλα η στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ της… καθυστέρησης, αφού 20 μήνες μετά την προκήρυξη έξι θέσεων γιατρών η διαδικασία δεν έχει τελεσφορήσει. Ωστόσο η «Σ» πληροφορείται ότι αυτό επιτέλους θα συμβεί πολύ σύντομα.

Για την κατανομή μόλις τεσσάρων κενών οργανικών θέσεων γιατρών αποφάσισε το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου σε σύνολο 17 κενών οργανικών θέσεων που καταγράφονται στην ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που ανεστάλη το καλοκαίρι λόγω της διενέργειας των εθνικών εκλογών και αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου προχώρησε στην καταγραφή και την ιεράρχηση των κενών που υπάρχουν προκειμένου να προκηρυχθούν οι συγκεκριμένες θέσεις. Η κατανομή λοιπόν αφορά μια θέση Επιμελητή Β για την Καρδιολογική Κλινική, μια θέση Επιμελητή Α για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μια θέση Επιμελητή Β για την Παθολογική Κλινική και μια θέση ακτινοδιαγνώστη (με την ανάλογη εμπειρία) για το μαγνητικό τομογράφο του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι ότι λόγω του υφιστάμενου Οργανισμού του Νοσοκομείου, που δυστυχώς παραμένει αυτός που ίσχυε για το παλιό Νοσοκομείο με τις κατά πολύ λιγότερες κλίνες, οι κενές οργανικές θέσεις στην ιατρική υπηρεσία θα έπρεπε να προκηρυχθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα χωρίς καμία ιεράρχηση.

Με «εντέλλεσθε» η Παιδιατρική και στην… ουρά για ενίσχυση

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, όπου οι δύο από τις έξι οργανικές θέσεις γιατρών παραμένουν κενές. Η συγκεκριμένη κλινική, που παραμένει επί του παρόντος εκτός προκηρύξεων, καλύπτει όλη την Αιτωλοακαρνανία, αφού δεν υπάρχει Παιδιατρικό Τμήμα στο Νοσοκομείου Μεσολογγίου και δέχεται ένα πολύ μεγάλο όγκο ασθενών. Δεν έχει δεχθεί ενίσχυση σε προσωπικό, παρά μόνο ενός επικουρικού –που αναμένεται να αποχωρήσει εντός ολίγων μηνών- και δεν έχει προκηρυχθεί εδώ και πέντε χρόνια η θέση παιδιάτρου που συνταξιοδοτήθηκε. Η παιδιατρική είναι η μόνη ειδικότητα πρώτης γραμμής στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που δεν μπορεί να καλύψει ούτε με έναν ειδικευμένο όλες τις ημέρες του μήνα, ενώ όταν η επικουρική παιδίατρος αποχωρήσει θα καλύπτονται μόνο 22 ημέρες το μήνα. Επιπλέον είναι η μόνη Κλινική του Νοσοκομείου, που δέχεται «εντέλλεσθε» για πραγματοποίηση επιπλέον εφημεριών εδώ και δέκα μήνες…

Την “ανάσα” από το αυτόνομο ΤΕΠ περιμένουν οι κλινικές

Το μεγάλο αγκάθι και για το νοσοκομείο Αγρινίου παραμένει το γεγονός ότι οι κλινικές επιβαρύνονται και με τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αφού η προκήρυξη έξι θέσεων γιατρών για να λειτουργήσει αυτόνομα το ΤΕΠ και να δώσει «ανάσες» στους γιατρούς των κλινικών δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Η εν λόγω προκήρυξη είχε βγει τον Μάρτιο του 2018 και σήμερα 20 μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με γνώστες του χώρου, στο γεγονός ότι η προκήρυξη βασίζονταν σε εξαιρετικά αργόσυρτες διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί το αξιοκρατικό του πράγματος. Ωστόσο κάποια στιγμή η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μπήκε στη διαδικασία να επανεξετάσει όλη τη νομιμότητα των διαδικασιών, αφήνοντας μάλιστα κάποια στιγμή να εννοηθεί ότι ίσως ακυρωθεί η προκήρυξη. Τελικά όμως η διαδικασία ολοκληρώθηκε για τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και οι διορισμοί υπογράφτηκαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες της «Σ» συντείνουν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες και έτσι θα στελεχωθεί και το αυτόνομο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγρινίου.