Δύσκολη η πραγματική οικονομία

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο, σε υψηλό επίπεδο 12ετίας ανακοίνωσε το ΙΟΒΕ.Ουσιαστικά πρόκειται για την αναλυτική κοινοποίηση των στοιχείων που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν και δείχνουν ότι ο πρόδρομος δείκτης συγκυρίας αυξήθηκε στις 109,5 από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σταδιακά αποκαθίσταται» σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προχωράει με ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα στην υλοποίηση του σχεδίου της, που έχει ως στόχο την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας, την υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Την ίδια μέρα πληροφορηθήκαμε πως η εταιρεία «Δρομέας», από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής επίπλων γραφείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σκέφτεται σοβαρά τη μεταφορά της έδρας της από την Ελλάδα στο Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της σερραϊκής βιομηχανίας, Αθανάσιος Παπαπαναγιώτουκατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπουστηλίτευσε τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες.
Γιατί όμως μια ακμάζουσα επιχείρηση που πρόσφατα έχει πετύχει συμβόλαια συνεργασίας με το γερμανικό στρατό σκέπτεται να φύγει από τη χώρα; Τελικά το οικονομικό κλίμα όντως βελτιώνεται; Δεν είναι και τόσο εύκολο πολλές φορές να αποδελτιώσεις το τι πραγματικά συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Μόλις προχθές ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, για παράδειγμα, κατέγραψε για το 2019 πτώση του τζίρου που κυμαίνεται από -10% ως -30%. Αυτά τα μηνύματα κάθε άλλο παρά το οικονομικό κλίμα του 2007, που καταγράφει ο ΙΟΒΕ, θυμίζουν. Το να εξηγήσει κανείς βέβαια κάποια πράγματα αναφορικά με την κατανάλωση και την εμπορική κίνηση είναι πιο εύκολο. Ίσως να αρκεί η διαφορετική διανομή του κοινωνικού μερίσματος για το 2019. Γιατί όμως μια κερδοφόρα επιχείρηση να θέλει να φύγει από τη χώρα;

Ο Αθ.Παπαπαναγιώτου της «Δρομέας» εξηγώντας το σκεπτικό της εταιρείας του για μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, στάθηκε στο γεγονός ότι εκεί υπάρχουν μεταξύ άλλων, χαμηλότερα επιτόκια, λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερες ακατανόητες παρεμβάσεις της δημόσιας διοίκησης.«Είμαστε σε καλό δρόμο που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μεταφοράς έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου και συνέχισε: «δεν αμφιβάλλω για τις καλοπροαίρετες θέσεις που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός. Το θέμα είναι αν το ευρύτερο περιβάλλον θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες, ώστε το κλίμα να γίνει ευνοϊκό».

Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος της οικονομίας. Γιατί το πρόβλημα προκύπτει όχι τόσο από τη δυσβάσταχτη φορολογία, αλλά το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα γενικότερο εχθρικό περιβάλλον για το επιχειρείν. Και δεν αρκούν ούτε οι καλές προθέσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού ή υπουργού, ούτε τα όποια θετικά νομοσχέδια ψηφιστούν από τη βουλή. Για να αρθούν εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία, χρειάζεται τη μεταρρύθμιση που θα ψηφιστεί στη βουλή, να την θέλουν και τα διάφορα κλιμάκια της δημόσια διοίκησης. Διαφορετικά δεν θα εφαρμοστεί. Όπως για παράδειγμα, δεν έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υπογραφή για τις συναλλαγές του πολίτη με τη διοίκηση, παρόλο που έχει θεσπιστεί από το 2001.