Η ελευθερία ιδεών, όταν δεν μας αρέσει μια ιδέα, πάει περίπατο;

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Πολλές φορές σημασία δεν έχει τη βλέπουμε, αλλά τι θέλουμε να δούμε…Οι επιβάτες του μετρό το πρωί της Δευτέρας αντίκρισαν σε πολλούς σταθμούς αφίσες της πρωτοβουλίας «Αφήστε με να ζήσω» που γράφουν:«Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή».Στο κάτω μέρος της αφίσας μάλιστα αναγράφεται: «Διάλεξε τη Ζωή. Κίνημα υπέρ της Ζωής».

Οι επιβάτες του μετρό ανέβαζαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες της αφίσας, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση» και για φαινόμενα που γυρνούν την Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πίσω. Αρκετοί πολιτικοί, ήταν επίσης αυτοί που αντέδρασαν στην πρωτοβουλία αυτή, χαρακτηρίζοντάς την σκοταδιστική, προπαγανδιστική και προσβλητική για τις γυναίκες. Η συγκεκριμένη πληρωμένη διαφημιστική καμπάνια ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει στα ειδικά διαφημιστικά πλαίσια για 14 ημέρες, όμως μετά το σάλο που προκλήθηκε κατέβηκε με εντολή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Τη διαφήμιση έχει ζητήσει ο κοινωφελής φιλανθρωπικός σύλλογος «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων».

Είναι προφανές ότι η μητρότητα αποτελεί ελεύθερη επιλογή, όχι επιβολή. Και αυτό κατοχυρώθηκε ουσιαστικά με το νόμο 1609/1986, βάσει του οποίου η έκτρωση στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και όχι «έγκλημα». Επίσης αν κάποια γυναίκα, για τους δικούς της λόγους θρησκευτικούς ή άλλους, θεωρεί a priori «φόνο» μια έκτρωση είναι ελεύθερη να μην επιλέξει να διακόψει την κύηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει την έκτρωση μόνο με τη συναίνεση της εγκύου, άρα αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της να επιλέξει. Το εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα δεν επιχειρούσε σε καμία περίπτωση –τουλάχιστον άμεσα- να επιβάλλει οτιδήποτε στις γυναίκες. Το μήνυμα και η προτροπή «διάλεξε τη ζωή» σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών. Απλώς είναι μία διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα.

Το να απαγορεύει όμως την αφίσα αυτή δεν είναι ούτε φιλελεύθερο, ούτε δημοκρατικό. Ακόμη κι αν πιστεύει κάποιος ότι η αφίσα αυτή αποπνέει ένα συντηρητισμό ή ακόμη και το σκοταδισμό, η ελευθερία ιδεών πάει άραγε περίπατο; Συχνά όσοι αυτοπροβάλλονται και αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες, φιλελεύθεροι ή και προοδευτικοί, στην πραγματικότητα μιλούν μόνο για την ελευθερία των… δικών τους ιδεών.Δεν συμφωνώ ούτε μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις… Δυστυχώς, ο Διαφωτισμός συχνά ηττάται από τον Μεσαίωνα του δήθεν…

Ως προς τους δικαιωματιστές… των εκτρώσεων… Μήπως θα έπρεπε να προβληματιστούν από το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών οι Ελληνίδες «εκτινάσσουν» το μέσο όρο στις εκτρώσεις, καθώς το 22% αυτών έχει προχωρήσει έστω και μία φορά σε διακοπή κύησης, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό αφορά μόνο στο 2% των γυναικών; Μήπως τους προβλημάτισαν οι 40.000 εκτρώσεις που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, οι οποίες και πραγματοποιούνται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας; Μήπως τους προβλημάτισε η παντελής έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τη σεξουαλική αγωγή, που είναι ανύπαρκτη στα πιο κρίσιμα έτη των δύο φύλων, στη σχολική ηλικία; Πέραν των δικαιωμάτων υπάρχουν και οι «υποχρεώσεις», δηλαδή η υπευθυνότητα, με την οποία φυσικά και θα πρέπει να απολαμβάνει κανείς τα δικαιώματά του…