Όταν η κυβέρνηση λέει, ξελέει και στο τέλος δεν θυμάται τι έχει πει…

Το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Και ξαφνικά εγένετο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ίδρυσή του είναι μια απόδειξη πως η Κυβέρνηση της ΝΔ υποτίμησε το θέμα, αφού το εν λόγω υπουργείο είχε καταργηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως «αχρείαστο». Ακόμη κι αν δεν το υποτίμησε, ίσως να μην υπολόγισε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των αυτοδιοικητικών, που η πλειοψηφία προέρχεται από τη ΝΔ, αναφορικά με τη διασπορά μεταναστών – προσφύγων στην ενδοχώρα.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα πρέπει να φρεσκάρει τις σημειώσεις του. Κι αυτό γιατί κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε ειδικά στην επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών λέγοντας ότι «αυτή θα γίνει πάντα με γνώμονα τη δυνατότητα κάθε περιφέρειας, την οποία έχουμε ορίσει στο 1% του πληθυσμού». Μόνο που στην Αμφιλοχία το 1% του πληθυσμού είναι 170 το πολύ 200 άτομα και η κυβέρνηση ενημέρωσε το δήμαρχο πως θα στείλει στον Άγριλο 720 μετανάστες – πρόσφυγες. Αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από την ποσόστωση που όρισε η κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς το σημείο επικεντρώνονται και οι αντιδράσεις του δήμου Αμφιλοχίας. Μήπως λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να φρεσκάρει τα χαρτιά του; Γιατί, με τέτοιες δηλώσεις έστω και άθελά του ρίχνει λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων…

Δεν έπεσε στην παγίδα της ακρότητας και του λαϊκισμού η Αμφιλοχία
Μία τρανή απόδειξη για το χαρακτήρα που κράτησαν οι δημοτικές παρατάξεις στην Αμφιλοχία αναφορικά με την επικείμενη εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στο παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο προκύπτει αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι συμβαίνει στον Πύργο της Ηλείας. Και εκεί η κυβέρνηση δρομολογεί δομή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών όμως ο δήμος Πύργου αντιδρώντας στο σχέδιο συλλέγει υπογραφές για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος…!

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί γιατί πολύ απλά ο νόμος δεν επιτρέπει τοπικό δημοψήφισμα για θέματα «σχετικά με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την ερμηνεία και εφαρμογή διεθνών συνθηκών, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και λατρείας». Στον Πύργο οι αντιδράσεις εκλαμβάνουν ένα ακραίο λαϊκίστικο χαρακτήρα. Αντιθέτως στην Αμφιλοχία και ο δήμαρχος Γ. Κατσούλας και οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς είπαν κάτι πολύ απλό: «θα συζητούσαμε για το 1% σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό». Κατέδειξαν δηλαδή πως η κυβέρνηση άλλα έλεγε αρχικά σχετικά με την κατανομή των μεταναστών – προσφύγων και άλλα κάνει. Ένα δημοψήφισμα για ένα τέτοιο θέμα, ακόμη κι αν επιτρέπονταν, θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε ναι ή όχι στους μετανάστες – πρόσφυγες και η συζήτηση να πάει αλλού… Στην Αμφιλοχία όμως θέτοντας προβληματισμούς για τις προϋποθέσεις λειτουργίας μιας τέτοιας δομής απέφυγαν τις ακρότητες, τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ξενοφοβικοί και το λαϊκισμό.