Άγριλος: Έστειλαν μήνυμα και έπεται συνέχεια…

«Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο»

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων από την Αμφιλοχία, την Κατούνα και τις όμορες περιοχές πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής το συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στο παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας.

Με συνθήματα όπως «Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο», «ο Άγριλος ανήκει στους δημότες» οι κάτοικοι της περιοχής εναντιώθηκαν στην κυβερνητική απόφαση να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο ελεγχόμενη δομή που θα στεγάσει 720 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο συλλαλητήριο πάντως πέρα των αυτοδιοικητικών της περιοχής (δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) δεν έδωσε το παρόν κάποιους από τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι η ειρηνική αλλά και δυναμική συνάθροιση των κατοίκων της περιοχής στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. «Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο, όχι νέα προβλήματα στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή μας. Αν δεν το λάβουν το μήνυμα είναι δικό τους θέμα, εμείς όμως θα αντιδράσουμε πιο δυναμικά. Την επόμενη φορά το ραντεβού μας θα είναι στην Ιόνια οδό, θα είναι στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, θα είναι στην πλατεία Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στη απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι ούτε ξενοφοβικοί, ούτε ρατσιστές, υπενθυμίζοντας πως το απέδειξαν τη δεκαετία του 1990 όταν περιοχή σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών από τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε μάλιστα ο Γ. Κατσούλας πως «αν χρειαστεί να βάλουμε πλάτη, θα βάλουμε, αλλά σε αυτό που μπορούμε, σε αυτό που μας αναλογεί, το 1%. Και σε κάθε περίπτωση όχι σε δομή τέτοιου τύπου, γιατί όπως σχεδιάζεται αυτή η δομή, τη μία μέρα θα έχει χίλιους ανθρώπους την άλλη μέρα 3.000 και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει». Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας επανέλαβε τα επιχειρήματα του δήμου, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ο χώρος ανήκει στο δήμο) η ύπαρξη αρχαιοτήτων στο χώρο καθώς και του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (όπου μάλιστα πριν το συλλαλητήριο τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Κοσμά), τα σχέδια του δήμου για την δημιουργία θεματικού πάρκου στην περιοχή που είναι ενταγμένη στο καθεστώς Natura.

Αξιοσημείωτο ήταν και το κάλεσμα του δημάρχου Αμφιλοχίας προς τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει και να μην επιτρέψουν να γίνει αυτό το έγκλημα . «Καλέσαμε επανειλημμένως όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς παράγοντες του νομού μας από όλα τα κόμματα να μας συμπαρασταθούν ή τουλάχιστον να πάρουν θέση. Το τι θέση πήραν το γνωρίζετε μόνοι σας. Πείτε μας με απλά λόγια, με μία κουβέντα είστε υπέρ ή κατά της δημιουργίας αυτής της δομής. Όχι ψωμί στο ληστή και χαμπέρι στο χωροφύλακα… Σε αυτό τον αγώνα όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης τασσόμενος και αυτός με τη σειρά του υπέρ της ποσόστωσης του 1% που είχε τεθεί αρχικά από την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι το θέμα του μεταναστευτικού δεν είναι τοπικό, αλλά συνολικό για τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πάντως ο Γ. Αποστολάκης τόνισε ότι «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες, όμως πρέπει να γίνει μία αρχή και η αρχή γίνεται από εκεί που υπάρχουν προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα, υπάρχουν υποδομές, υπάρχει αστυνόμευση, υπάρχει υποδομή σε κτίρια». Ενώ η αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του οι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας με τον περιφερειάρχη και τους βουλευτής να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να υποδείξουν τα κατάλληλα σημεία και να… παίξουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, με ανοιχτά χαρτιά.